Građanski aktivizam

ToPeeR, povodom Svjetskog dana prava potrošača: Sistem do sada nije prepoznao značaj internet trgovine, te nije ni dovoljno uredio ovu oblast

Snežana Seslija i Nataša-Đorđić aktivistkinje udruženja ToPeeR
Udruženje građana “Tolerancijom protiv različitosti” (ToPeeR) iz Doboja, koje, u okviru svojih aktivnosti ima i kampanju “Unaprjeđenje devastiranog zdravstvenog sistema”, u okviru koje je uspostavilo mrežu nevladinih organizacija i udruženja pacijenata kao i zdravstvenih radnika, s ciljem usvajanja lokalne Platforma za borbu protiv korupcije, kao udruženje koje je specijalizovano za pomoć u ostvarivanju prava potrošača, je povodom Svjetskog dana prava potrošača 15. marta izdalo saopštenje koje prenosimo u cjelosti.

Dan kada se obilježava Svjetski dan prava potrošača jeste prilika da se podsjetimo posebno protekle godine kada smo bili pogođeni novim izazovima, koji su nažalost išli na štetu potrošača. Pogođeni pandemijom virusa Korona, potrošači širom svijeta su bili prinuđeni da se navikavaju na novi način života pa i same kupovine. Sve veći primat i na našem tržištu zauzima internet kupovina. Nažalost, naš sistem do sada nije prepoznao značaj internet trgovine, te nije ni dovoljno ni uredio ovu oblast. Veliki broj ovih trgovina uopšte nije registrovan, a samim tim je smanjena mogućnost zaštite potrošača. U ovoj oblasti više interesa i asistencije je potrebno od svih nosilaca zaštite potrošača, a posebno nadležnih republičkih ministarstava, inspektorata, poreske uprave kako bi se internet trgovina stavila u legalne tokove, odnosno kako bi se stekli preduslovi za registrovanje on-line trgovine, jer je to jedini način da potrošači mogu da ostvare svoja prava. Svakodnevno se putem različitih stranica prodaje velika količina robe, te se samim tim podržava i siva ekonomija. Zahvaljujući podršci EU kroz projekat “Doprinos organizacija za zaštitu potrošača u zaštiti potrošača u BiH u skladu sa pravilima EU o e-trgovini “ UG ToPeeR sa partnerima će kroz niz aktivnosti i preporuka dati svoj doprinos smanjivanju nelegalne i sive e-trgovine.

Prošlu godinu kao i početak ove, obilježili su potrošački prigovori ka turističkim agencijama, zbog nerealizovanih turističkih aranžmana. Važno je napomenuti da svaki potrošač ima pravo na povrat novca u slučaju nerealizovanog putovanja. Vaučeri koje im agencije nude, jesu samo jedna od mogućnosti realizacije putovanja u idućem periodu, ali ne i obaveza koju potrošač treba da prihvati. Pravo izbora je na potrošačima!

Najviše potrošačkih prigovora dolazi iz oblasti usluga od opšteg ekonomskog interesa što podrazumijeva komunalna preduzeća i telekom operatere. I dalje se ne čuje dovoljno glas potrošača kroz komisije za rješavanje potrošačkih prigovora kod pružaoca ovih usluga. Udruženja za zaštitu potrošača su kroz EU projekat “Doprinos OCD poboljšanju prava potrošača u BiH u skladu sa standardima EU” dali veliki doprinos formiranju novih Komisija za prigovore i savjetodavna tijela na lokalnom nivou, ali u narednom periodu i ova preduzeća kao i lokalna uprava, treba da preuzmu dio odgovornosti za kvalitetan rad komisija i savjetodavnih tijela. Primjetan je nedostatak stručnih i obrazovanih zaposlenika koji rade sa potrošačima kod pružaoca komunalnih usluga i telekom operatera prilikom zaprimanja i odgovora na prigovore potrošača tako da je i ovaj segment edukacija obuhvaćem projektom EU . Godinu iza nas obilježila je i samovolja pojedinih telekom operatera koji su zatamnjivanjem, ali i gašenjem određenog TV sadržaja, pokazali da im nije u interesu zadovoljstvo potrošača, jer monopol koji im je omogućen u ovoj oblasti je dovoljan za dodatno bogaćnje i bahaćenje na račun potrošača!

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije