Građanski aktivizam

UG “Za Doljanku”: Dobili smo još jednu presudu. Morat ćete poštovati zakon!

Saopštenje za javnost udruženja građana "Za Doljanku" povodom presude Kantonalnog suda u Mostaru kojim je, nakon okolinske, MHE "Zlate" ostala i bez građevinske dozvole.

UG „Za Doljanku“ je prije više od dvije godine pokrenulo dva upravna spora, jedan protiv građevinske dozvole pred Kantonalnim sudom u Mostaru, a drugi protiv okolinske dozvole pred Kantonalnim sudom u Sarajevu. Nakon dvije godine i deset mjeseci od pokrenutog upravnog spora, Udruženje je dobilo rješenje od Kantonalnog suda u Sarajevu kojim se poništava okolinska dozvola za mHE „Zlate“ na rijeci Doljanki izdata od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma(FMOIT), a sada je Kantonalni sud u Mostaru poništio rješenje tuženog Ministarstva građenja i prostornog uređenja HNK iz 2019. godine i rješenje Službe za upravu i prostorno uređenje Općine Jablanica iz 2018. godine iz razloga što je Općina, a kasnije i Ministarstvo potvrdilo, odbacila žalbu građana/ki Jablanice na rješenje o građevinskoj dozvoli za mHE „Zlate“ smatrajući da je ista izjavljena neblagovremeno i od neovlaštenih osoba.

U upravnom postupku koji se vodio građanima/kama Jablanice, niti Općina, niti Ministarstvo, nisu priznali status stranke u postupku, na šta su se žalili i što su sudskom presudom dokazali da je nezakonito.

Po žalbi građana/ki na rješenje kojim se izdaje građevinska dozvola za mHE „Zlate“ Služba za upravu i prostorno uređenje Općina je dužna ponovo postupiti i meritorno odlučivati u ponovljenom postupku što znači da građevinska dozvola nije mogla postati pravosnažnom nego se meritorno trebalo odlučiti o žalbi, a ne samo je nezakonito odbaciti.

Međutim, iz UG „Za Doljanku podsjećaju da ni poništenje okolinske dozvole nije bilo dovoljno i da je mHE „Zlate“ nastavila sa radom i kada su dobili prvu presudu. Iako je FERK-u, okolinska dozvola bila osnov za davanje dozvole za rad firmi „EKO-VAT“ d.o.o., kada je ona poništena, FERK-u odjednom nije bila bitna okolinska dozvola i mHE „Zlate“ je nastavila sa radom. S druge strane, Federalno ministarstvo okoliša i turizma je nastojalo proizvoljim tumačenjem novog Zakona o zaštiti okoliša FBiH, kreirati narativ u kojem prema novom zakonu, mHE „Zlate“ i ne treba okolinsku dozvolu, iako je sasvim jasno da se svi započeti postupci trebaju odvijati prema Zakonu u okviru kojeg su i započeti. Suštinski, mHE „Zlate“ je nastavila raditi bez okolinske dozvole, a samo su se pronalazila nova rješenja od strane nadležnih institucija kojima se pokušava opravdati nelegalan rad.

„Mi konstatno ukazujemo na sve propuste, ali se čini kao da niko ne želi da nas čuje. Očigledno je kontinuirano pogodovanje investitoru, a još očigledniji besmisao situacije gdje imamo zakone i presude koji se ne odnose na sve. Sada smo dobili još jednu presudu u našu korist kojom se još jednom potvrđuju nezakonitosti u postupku, i poručujemo svima da će se zakon morati poštovati i da će se naš glas čuti.“, poručili su iz UG „Za Doljanku“.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije