Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u slivu rijeke Bosne - neformalna grupa građana Doboja, Modriče, Vukosavlja i Šamca

Umjesto da hitno rješavaju problem institucijama je važno samo da prebace odgovornost na nekog drugog

Šljunak se kopa bez koncesionih ugovara, zemlja devastira, pravna država urušava, a institucije... umjesto da javnost obavjeste o mjerama koje su preduzele, pišu pisma u kojim se pravdaju da nije do njih.

Nastavlja se međusobno prebacivanje odgovornosti između nadležnih, za otkrivenu aferu sa nezapamćenom devastacijom 1.500 hektara poljoprivrednog i drugog zemljišta na području Osječana i susjednih mjesnih zajednica Bušletić, Kotorsko i Kožuhe kod Doboja. Širi se i područje devastairanog zemljišta niz tok rijeke Bosne, pa su sada glas digli i mještani mjesnih zajednica Grapska i Bukovačke Čivčije, tvrdeći da su brutalnim uništavanjem od strane šljunkara ugrožena i njihova naselja.

Na traženje neformalne grupe građana „Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u slivu rijeke Bosne“, koja je otkrila aferu i otvorila “slučaj Osječani”, oglasili su se iz Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, informacijom da njihov resor vodoprivrede “nema u svom registru i nije učestvovalo u davanju koncesija na eksploataciju materijala iz vodotoka i vodnog zemljišta u slivu rijeke Bosne”. Kako su naveli, ne mogu dati podatke o koncesijama, jer davanje nije u njihovoj nadležnosti.

“Adresa za detaljnije informacije o potencionalnim koncesionim aktivnostima na tom području je Komisija za koncesije RS i Ministarstvo energetike i industrije”, precizirali su u svom odgovoru iz ovog ministarstva.

Iz Ministarstva energetike i rudarstva, međutim, stigao je ekspresan odgovor, potpisan od strane ministra Petra Đokića, da oni nisu nadležni za upravljanjem vodotocima i donošenje zakonske regulative iz oblasti voda.

Odgovor je dobijen i od Komisije za koncesije RS, koju je Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu označilo kao nadležnu za koncesije.

Citirajući odredbe Zakona o vodama RS da je dislokacija i vađenje materijala u koritima u vodnom zemljištu dozvoljeno samo u obimu i način kojim se uređuje korito i vodno zemljište ili ako to služi sprovođenju mjera zaštite, predsjednik komisije Maja Šuput u odgovoru je bila vrlo precizna.

“Iako je prema Zakonu o koncesijama definisano da vađenje materijala iz vodotoka može biti predmet koncesije u RS, do današnjeg dana nema zaključen nijedan ugovor iz ove oblasti, tako da nismo u mogućnosti odgovoriti vam na postavljena pitanja” – dostavljen početkom ove nedjelje je odgovor iz Komisije za koncesije RS Grupi.

A, u njoj su pomalo iznenađeni odgovorima, posebno Komisije za koncesije, mada im je jasno, kako kažu, da se ovdje radi o prostom prebacivanju odgovornosti.

„Nemoguće je da se desi nešto na očigled svih nas, da se uništi toliko zemljište i devastira obala rijeke Bosne, a da niko nije ni odgovoran ni nadležan. Kako stvari, stoje sužava se krug, te sve ide u pravcu da je ključna uloga JU “Vode Srpske”, pa je i odgovornost na njima. Od njih već imamo odgovor da u “slučaju Osječani” priznaju nadležnost, ali ne prihvataju i odgovornost. Za traženje dostave liste koncesionih ugovora i odobrenja u slivu rijeke Bosne nam još nisu odgovorili“ – izjava je člana Grupe Jadranke Petrović.

Pogledaj više