Građanski aktivizam

Uobičajena sporost ili politički uticaj na pravosuđe? – Godinu dana nakon što su podnijeli krivičnu prijavu protiv policajaca koji su ih nezakonito hapsili, konačno uzeta izjava od članova “Pravde za Davida”

Najdrastičniji slučaj zloupotrebe policije od strane politike, u Bosni i Hercegovini, višegodišnje je nasilje kome su izloženi pripadnici pokreta ''Pravda za Davida''.

Politička instrumentalizacija i neprofesionalno ponašanje policije ozbiljan je problem, koji povremeno izbija na površinu. Najčešće kada na njega ukažu mediji ili kada se protiv njega pobune pogođeni građani.

Najdrastičniji slučaj zloupotrebe policije od strane politike, u Bosni i Hercegovini, višegodišnje je nasilje kome su izloženi pripadnici pokreta “Pravda za Davida”, koji se, da bi skandal bio veći, samo bore za pravnu državu, profesionalan rad institucija sistema i istinu i pravdu. Dakle, za ono, za šta bi se policija i vlast u jednom demokratskom društvu i pravnoj državi sami trebali zalagati. Sankcionišući svaku zloupotrebu i pokušaj političkog uticaja.

Jedan od oblika nasilja kome su bili izloženi pripadnici ovog pokreta su nezakonita hapšenja. A jedan od takvih slučajeva desio se prije više od godinu dana, 07.07.2020., pri pokušaju članova pokreta da održe press konferenciju na Trgu Krajine u Banjaluci i pred Policijskom stanicom Centar.

Ono, međutim, što je svakom drugom, pogotovo pripadnicima vladajućih stranaka, dozvoljeno (a govorimo o press konferencijama i okupljanjima u javnom prostoru), pripadnicima Pravde za Davida nije. Pa se pokušaj održavanja press konferenciju, na temu “nerad Tužilaštva i nastavak prikrivanja ubica Davida Dragičevića i nakon više od dvije godine, te, nastavak diskriminacije aktivista ‘Pravde za Davida'”, završio se policijskom akcijom i hapšenjem desetak članova ove grupe.

“Oni su držani u pritvoru oko 8 časova. Neki u policijskoj stanici Centar, a neki u Zalužanima. Lišeni su slobode na nezakonit način, nisu ispoštovane procedure Zakona o prekršajima i Zakona o krivičnom postupku i prekršena su osnovna ustavna prava, pravo na odbranu, jer meni i kolegi Milanu Maleševiću (pravnim zastupnicima) nije bio dozvoljen ulazak u policijsku stanicu i nije nam bilo dozvoljeno da komuniciramo sa strankama skoro 8 časova. Oni su držani bez ikakvog zakonskog osnova i na kraju im je samo uručen poziv za informativni razgovor. To znači, da za jedan običan poziv trebate da sjedite u ćeliji 8 sati”, izjavila je tada Jovana Kisin, pravni zastupnik ove grupe građana, koja je, u ime uhapšenih članova grupe, podnijela i krivične prijave Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka protiv policijskih službenika umješanih u ovaj skandal.

Više od godinu dana nakon toga, juče, 30.08.2021., dvoje pripadnika pokreta, Sofija Grmuša i Miljan Kovač, konačno su saslušani, u svojstvu podnosioca krivične prijave protiv Miroslava Aleksića i drugih policijskih službenika, koji su ih nezakonito lišili slobode.

I pored naprihvatljivog kašnjenja, koje ukazuje na to da politika nema uticaj samo na policiju, iz grupe Pravda za Davida, ipak, izražavaju nadu da će Tužilaštvo ozbiljno provesti istragu za njihov progon i protivpravno privođenje.

Iz “Pravda za Davida” su ovu priliku iskoristili da još jednom pozovu građane da im se 11. septembra pridruže na okupljanju u Sarajevu, gdje će još jednom zatražiti istinu i pravdu za Dženana Memića i Davida Dragičevića.