Građanski aktivizam

Ustavni sud BiH suspendirao odluku Ministarstva o ekološkoj dozvoli za MHE “Slapi”

Ovo je još jedan dokaz teorije koju smo više puta ponovili na našem portalu - da je pravna država najbolji saveznik građana u borbi za njihova prava i zaštitu prirodnih bogatstava ove zemlje. Kada funkcioniše! Odnosno, kada nije onesposobljena malignim koruptivnim uticajem politike.

10 je godina od kako je Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske raspisalo javni poziv za dodjelu koncesije za izgradnju i korištenje 3 mini hidroelektrane na Kasindolskoj rijeci, a 8 otkako je za sve tri izdalo ekološke dozvole investitoru.

Eko aktivisti su i uličnim protestima i pokušajima razgovora sa predstavnicima vlasti i pravnom borbom vodili višegodišnju bitku protiv izgradnje i rada ovih MHE.

U drugoj polovini 2021. pravna je bitka rezultirala poništavanjem sve tri ekološke dozvole – za još neizgrađene MHE “Samar” i “Slapi” i već izgrađenu “Podivič” – od strane Okružnog suda u Banjaluci, a po tužbama NGG “STOP izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci” i Aarhus centra u BiH.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, međutim, nastavlja da se ponaša kao agent investitora i da se bori za njegove interese, te na presude Okružnog suda podnosi žalbu Vrhovnom sudu, ignorišući pritom pravosnažnost i izvršnost presude Okružnog suda. I produbljujući sumnje u sistemsku korupciju u pozadini čitavog slučaja.

Na kraju slučaj dolazi i do Ustavnog suda BiH. Koji, ovih dana, na zahtjev Aarhus centra, donosi odluku kojom se privremeno stavlja van snage rješenje Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i odlaže izgradnja MHE “Slapi” do donošenja odluke o apelaciji.

Odluka je ovo koju je Aarhus centar nazvao važnom pobjedom za okolinu i zajednicu.

“Ova odluka momentalno suspendira odluku Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske o ekološkoj dozvoli za spornu hidroelektranu.

Zaštita naše okoline i prava zajednice dobivaju primat, zaustavljajući izgradnju do donošenja konačne odluke o apelaciji.

Ovo je monumentalni korak u osiguravanju da se svi relevantni dokazi i činjenice detaljno ispitaju prije donošenja konačne odluke. Zaštita okoliša je naš prioritet, a ova privremena mjera pruža potrebnu šansu da se temeljito prouče utjecaji izgradnje mHe na našu okolinu.”, objavili su iz Aarhus centra. Najavljujući nastavak borbe, “s odlučnošću i nadom”, jer, kako kažu: “Ovo je samo prvi korak u osiguravanju pravde za okoliš i našu zajednicu!”

Inače, ovo je još jedan dokaz teorije koju smo više puta ponovili na našem portal – da je pravna država najbolji saveznik građana u borbi za njihova prava i zaštitu prirodnih bogatstava ove zemlje. Kada funkcioniše! Odnosno, kada nije onesposobljena malignim koruptivnim uticajem politike.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije