Građanski aktivizam

Usvojena ekološka deklaracija mladih

Povodom Dana planeta Zemlje vrijedna inicijativa dolazi iz Laktaša.

U organizaciji Centra za  ekonomski i ruralni razvoj – CERD  održana je 2. ekološka konferencija mladih pod nazivom „e.Kon 2022“, koja je okupila više od 60 učesnika, uključujući predstavnike nadležnih institucija i međunarodnih organizacija.

Omladinske organizacije  iz čitave države radile su na izradi i usvojile Prvu ekološku deklaraciju mladih Bosne i Hercegovine.

Mladi putem Deklaracije poručuju da očuvanje životne sredine i života na Zemlji mora biti na prvom mjestu i da mladi ljudi žele i moraju biti uključeni u ekološke procese i očuvanje životne sredine, pozivajući istovremeno sve relevantne društvene činioce da i oni preuzmu odgovornost i ekologiju stave u fokus svoga djelovanja.

“Izuzetno smo ohrabreni iskazanom podrškom i spremnošću lokalnih institucija, nadležnih ministarstva i međunarodnih organizacija, da podrže ovakve inicijative mladih.Takođe, na pratećim aktivnostima i radionicama Konferencije, mladi iz organizacija:- Centar za djecu, mlade i porodicu Laktaši- UG “C.E.Z.A.R” Srbac – UG “Most” Gradiška i- Eko savjet iz Kozarske Dubice su predstavili svoja dostignuća na lokalnim ekološkim kampanjama u okviru projekta “Eko HUB Laktaši”, kojeg sprovodi CERD, koji je dio šireg projekta “Misli o prirodi!”, a kojeg sprovodi CPCD” saopšteno je

Isto tako, učesnici su imali priliku da se upoznaju sa “Zelenom mrežom BiH”  i  djelovanjem Centra za zaštitu životne sredine iz Banja Luke, te da se razmotre mogućnost saradnje i povezivanja omladinskih organizacija u oblasti ekologije.

“Zahvaljujemo se svim učesnicima, volonterima, gostima, panelistima i medijma na doprinosu za uspješnu realizaciju Konferencije i usvajanje Deklaracije. Ovo je važan korak u nastojanjima da mladi postanu nosioci promjena i unapređenja ekološke svjesti u našoj zemlji” navodi se u saopštenju

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije