Građanski aktivizam u susjedstvu

Veliki protesti u srcu Ljubljane, baš na DAN OTPORA OKUPATORU

Upozoravaju da Sloveniju ne obilježava samo pandemija, već "zasebno djelovanje vlasti u toj epidemiji". Uvjereni su da vlada Janeza Janše od samog početka koristi zdravstvenu krizu da sve društvene sisteme podredi svojoj ideologiji i vlastitom interesu.
Poslije nekoliko mjeseci, danas se u Ljubljani održava novi veliki protest protiv vlade Janeza Janše. Protestni skup počeo je u 17 sati na Prešernovom trgu, a organizatori su umjesto tradicionalnog petka izabrali 27. april koji se u Sloveniji obilježava kao Dan otpora okupatoru u znak sjećanja na 27. april 1941. godine kada je u Ljubljani osnovan Oslobodilački front Slovenije.
.
alt
Foto: Jože Suhadolnik

Na protestu će biti nekoliko govornika, među kojima nekoliko istaknutih imena iz civilnog društva: Živa Vidmar, Dragan Petrovec, Sandra Bašič Hrvatin, Uroš Macerl, Breda Črnčec, Tilen Mavhar, Nejc Kralj, Emilija Stojmenova Duh, Miha Zadnikar, Igor Žagar i Boris A. Novak. Nastupiće i Kombinatka, Jani Kovačič i predstavnici Partizanskog hora.

alt
Foto: Jože Suhadolnik

Upozoravaju da Sloveniju ne obilježava samo pandemija, već “zasebno djelovanje vlasti u toj epidemiji”. Uvjereni su da vlada Janeza Janše od samog početka koristi zdravstvenu krizu da sve društvene sisteme podredi svojoj ideologiji i vlastitom interesu.

Prema riječima demonstranata, poslednju godinu dana Sloveniju nije obilježila samo epidemija, već i vlasti u ovoj epidemiji, ističući napade na različite grupe, od kulturnih ličnosti, medija, nevladinih organizacija i intelektualaca, i zanemarujući demokratske principe.

Okupljeni sa transparentima, pozivaju na slobodu, jedinstvo i poštovanje i pozivali na oslobađanje straha i povratak vlasti narodu.

 

 

 

Pogledaj više

Građani u akciji