U fokusu

Vlada izabrala najskuplju ponudu za izgradnju bolnice u Trebinju!

Još od najave gradnje, grupa građana u Trebinju okupljenih u Pokret za restituciju tvrdi kako republička vlast pokušava nezakonito izgraditi bolnicu na poljoprivrednom zemljištu koje pripada njima. 

Grupa firmi koju predvodi “Herc gradnja” iz Bileće pobijedila je na tenderu za izgradnju i opremanje nove bolnice u Trebinju iako je njihova ponuda bila ubjedljivo najskuplja, saznaje portal CAPITAL.

Naime, firma Bratislava Pidžule koja se prijavila zajedno sa preduzećima “Medicom” i “Sors” iz Banjaluke te kompanijom “Santing” sa Pala, za gradnju ovog objekta je tražila 128,4 miliona KM sa PDV-om.

To je 13,5 miliona maraka skuplja ponuda od one koju je dala “Aragosta Invest”, banjalučkog neimara Veljke Jarića, a koja je iznosila 114,9 miliona KM.

“Herc gradnja” bila je skuplja i od kineskog “Šandonga” koji je tražio 120,4 miliona KM.

U odluci o izboru najpovoljnijeg ponuđača se navodi da se u ovom postupku tražila ekonomski najpovoljnija ponuda.

Primjenjujući kriterijum za dodjelu ugovora utvrđen u tenderskoj dokumentaciji, Komisija je utvrdila da je ponuda preduzeća Herc Gradnja najpovoljnija”, stoji u ovom  dokumentu kojeg potpisuje ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Protiv odluke je dozvoljena žalba u roku od deset dana.

Inače, kada je riječ o formiranju ekonomski najpovoljnije ponude, cijena je imala veliki uticaj, ali ne i presudan.

Naime,  ona je ponuđaču donosila 75 odsto bodova u konačnom računu. Kraći rok za završetak davao je 15 odsto bodova, a način plaćanja i garancija za radove, dodatnih deset.

Iz firme “Aragosta invest” poručuju da će se sigurno žaliti na odluku ministarstva i najavljuju da će tražiti na uvid u tendersku dokumentaciju “Herc gradnje” jer su pored niže ponude za 13,5 miliona KM dali i kraće rokove izgradnje.

Najveća bolnička ustanova u Hercegovini

Podsjećamo, izgradnja nove bolnice u Trebinju planirana je u naselju Pridvorci, na površini od oko 17.000 metara kvadratnih.

Imaće 223 kreveta, dijagnostički i poliklinički blok, stacionare, angio-salu.

Vlada Srpske radove planira platiti u najmanje 48 jednakih mjesečnih rata, a tenderom su se tražile fiksne cijene, odnosno one se neće moći mijenjati tokom perioda važenja ugovora.

Međutim, još od najave gradnje, grupa građana u Trebinju okupljenih u Pokret za restituciju tvrdi kako republička vlast pokušava nezakonito izgraditi bolnicu na poljoprivrednom zemljištu koje pripada njima.

Građani u akciji