"Pravda za Davida" - grupa građana koji se bore za funkcionisanje pravne države

Vrata kabineta gradonačelnika Banjaluke po prvi put otvorena za Pravdu za Davida

Jedan od njihovih zahtjeva da se od Gradske uprave dobije saglasnost za postavljanje spomenika ubijenom Davidu Dragičeviću na mjestu gdje je pronađeno njegovo beživotno tijelo.

Članovi grupe Pravda za Davida juče su imali sastanak sa gradonačelnikom Banjaluke Draškom Stanivukovićem u prostorijama Gradske uprave.

“Vrata kabineta gradonačelnika Banjaluke po prvi put su otvorena i za građane Banjaluke koji su dio grupe Pravda za Davida koja uskoro obilježava 3 godine postojanja. Poziv gradonačelnika Stanivukovića uslijedio je nakon što smo mu uputili zahtjev kojim tražimo da se preispita odgovornost, sprovede disciplinski postupak i donesu sankcije protiv svih onih koji su se nezakonito i neljudski obračunavali sa Pravdom za Davida.  Dobili smo obećanje da će se to i desiti”, rekli su iz grupe Pravda za Davida.

Dodaju da je Gradonačelnik naglasio da “Davidovo srce” na ušću Crkvene u Vrbas niko više iz komunalne policije neće dirati.

“Rečeno nam je da komunalna policija od MUP-a dobija zahtjeve da se sve sa ušća ukloni. Mi smo tražili da nam se dostave ti sramni dopisi. Da vidimo ko tu sramotu potpisuje.  Takođe smo tražili imena onih iz Gradske uprave koji su naređivali uklanjanje ‘Davidovog srca'”, ističu.

Dodaju da je jedan od njihovih zahtjeva da se od Gradske uprave dobije saglasnost za postavljanje spomenika ubijenom Davidu Dragičeviću na mjestu gdje je pronađeno njegovo beživotno tijelo.

“Jedan od naših prijedloga jeste da čitav taj prostor oplemenimo, postavljanje klupa i slično. Dobili smo obećanje da će prijedlog biti razmotren. Obećano nam je da neće biti nikakav problem da na Trgu Krajine povodom 3. godišnjice ubistva Davida Dragičevića nekoliko dana stoji isto ono srce koje je mjesecima tu stajalo”, ističu.

Tražili smo da vrata Doma omladine budu dostupna i članovima grupe iz Pravde za Davida.
“Obećano je da neće biti nikakvih problema u vezi sa tim.  Tražili smo od gradonačelnika da Skupštini grada predloži novu Odluku po kojoj će javna okupljanja moći da se održavaju i na mjestima osim Trga Krajine i parka Mladen Stojanović. Rečeno nam je to odličan prijedlog i da će biti razmotren.  Na kraju, obećano nam je da će vrata Gradske uprave biti uvijek otvorena i za nas”, dodaju.

Jedino što oni traže od Gradske uprave i gradonačelnika jeste da rade svoj posao, da poštuju zakon i procedure, a što nije bio slučaj sa prethodnom upravom.

“Ništa osim toga mi ne tražimo. Nikakav specijalan tretman. Ista prava za SVE. Zahvalni smo gradonačelniku na pozivu i vjerujemo i nadamo se da će data obećanja biti ispunjena”, kažu na kraju iz ove grupe.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije