Podsjećanja

XI 2020. – Građani doline Neretvice, direktoru Elektroprivrede: Mi državu nismo rušili, nego branili!

S protestnog skupa u Goranskom Polju, 14. juna 2021.
U rubrici Podsjećanja i... Saopštenje udruženja građana s prostora doline Neretvice, vezano za izjave Admira Andelije, generalnog direktora JP Elektroprivreda BiH, pri gostovanju na Face TV, 27.11.2021.: „Bahati i bezobrazni istupi čelnog čovjeka Elektroprivrede, koji bi uskoro trebao postati bivši“.

Gostujući u posljednjem Centralnom dnevniku FACE TV Sarajevo, u jeku alarmantne situacije u svih sedam rudnika Koncerna, generalni direktor JP Elektroprivreda d.d. Sarajevo Admir Andelija nije propustio priliku da još jednom spomene “anarhiste, rušitelje države i strane plaćenike” iz doline Neretvice.

“Nama je u Bosni i Hercegovini zabranjeno graditi. Elektroprivreda Bosne i Hercegovine je postala nepoželjan investitor. Vidjeli smo šta se desilo u slučaju izgradnje malih hidroelektrana na Neretvici. Dolje je srušena država”, istakao je Andelija osvrćući se na slučaj rijeke na kojoj ovo javno preduzeće planira izgradnju čak 15 malih hidroelektrana.

U kraćem obrazloženju izjave o rušenju države u dolini Neretvice generalni direktor Elektroprivrede je istakao da je zaustavljena izgradnja malih hidroelektrana iako je Općina Konjic ovom preduzeću prethodno izdala građevinske dozvole. Međutim, ono što je supština priče i što je Andelija, svjesno ili nesvjesno, propustio spomenuti jeste da kompanija na čijem je čelu nikada nije pribavila energetske dozvole, koje prethode izdavanju odobrenja za građenje.

Drugim riječima, odobrenja za građenje koje je Elektroprivreda imala u trenucima kada su u dolinu Neretvice poslane teške mašine izvođača radova bila su nezakonita, što je potvrdilo Ministarstvo građenja i prostornog uređenja Hercegovačko-neretvanskog kantona, koje je 21. jula tekuće godine uvažilo našu argumentaciju i poništilo spomenuta odobrenja.

To dokazuje da su upravo građani doline Neretvice, spriječavanjem prolaska mašina izvođača radova na mostu u Goranskom Polju 14. juna tekuće godine, jedini branili ustavni i pravni poredak Bosne i Hercegovine. I odbranili ga!

Nameće se pitanje, ko bi bio odgovoran za posljedice da su na goloruki narod poslane jake specijalne policijske snage, što je bio izričiti zahtjev rukovodstva Elektroprivrede, dok su izvođači radova mahali nelegalnim dozvolama?

Dok u svojim šablonskim saopštenjima Elektroprivreda Bosne i Hercegovine ističe da posjeduje sve važeće dozvole za realizaciju ovog “kapitalnog” projekta, odgovorno tvrdimo da su to spinovi i notorne laži. U postupcima izdavanja dozvola greške su pravili svi, i Općina Konjic i Federalno ministarstvo okoliša i turizma i investitor, što će dokazati raspleti sudskih procesa koje smo pokrenuli. Izvjesno je da i ostale dozvole očekuje slična sudbina odobrenja za građenje, koja su poništena zbog grubih proceduralnih grešaka.

Ovakvi bahati i bezobrazni istupi čelnog čovjeka Elektroprivrede, koji bi uskoro trebao postati bivši, nisu ništa novo i uopšte nas ne iznenađuju. Podsjećamo da je 15. juna tekuće godine, tokom sastanka održanog s predstavnicima pokreta “Pusti me da tečem” i Općine Konjic, Andelija u više navrata ponovio da ljudi koji brane Neretvicu rade protiv interesa države i da su finansirani izvana, uz napomenu da bi on sve lako riješio da ima mogućnost angažmana specijalnih snaga policije.

Međutim, realnost je potpuno drugačije od one kakvom je predstavlja Elektroprivreda Bosne i Hercegovine.

Neretvicu, rijeku s kojom žive građani mjesnih zajednica Neretvica i Jasenik, brane njeni čestiti i pošteni stanovnici, koji nisu finansirani od bilo koga, nemaju nikakav lični ili materijalni interes i posljednje gotovo dvije godine vode jednu od najčistijih i najiskrenijih borbi u historiji ove države. Nisu to nikakvi strani plaćenici, udruženja građana i nevladine organizacije i međunarodni akteri, već obični narod koji je svoj rodni kraj spreman braniti pod cijenu života.

Upravo je slučaj “Neretvica” postao noćna mora tajkuna koji promovišu izgradnju malih hidroelektrana, velikog ekološkog zla modernog doba, što je i očekivano, uzimajući u obzir da su upravo ovdje doživjeli jedan od najjačih udaraca.

Gospodin Andelija bi u međuvremenu trebao napustiti paralelni univerzum u kojem kao da živi i shvatiti da je projekat izgradnje malih hidroelektrana na Neretvici osuđen na propast.

Nakon toga očekujemo i izvinjenje građanima doline Neretvice, a do tada će aktuelno rukovodstvo Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, na čelu s generalnim direktorom Admirom Andelijom i izvršnim direktorom za kapitalne investicije Senadom Salkićem, biti nepoželjno i označeno personama non grata u kraju u koji su dobrodošli svi dobronamjerni ljudi.

Udruženja građana “Neretvica – Pusti me da tečem”, Buturović – Polje,
Lovačko društvo “Neretvica”, Buturović – Polje;
Udruženje za zaštitu historijskih spomenika i kulturnog nasljeđa “Neretvica”, Buturović – Polje;
Udruženje poljoprivrednih proizvođača povrća, Buturović – Polje;
Udruženja građana za zaštitu, sakupljanje i proizvodnju ljekovitog bilja i šumskih plodova “Brusnica”, Konjic i
Boračko udruženje Klis – BUK

Građani u akciji