Podsjećanja

XI 2021.: Dodjeljivanje poslova vrijednih desetine miliona maraka unaprijed odabranim firmama bliskim vlasti (VIDEO)

U rubrici Podsjećanja i... Za intenzivniju gradnju auto-puta kroz RS, konkretno od Vukosavlja do Doboja dužine 46,6 kilometara, kao i auto-put Vukosavlje – Brčko – Bijeljina – Rača dužine 70 kilometara, ponajviše su zaintersovani šljunkari iz Šamca, čije područje je vrlo izdašno kada je u pitanju šljunak. Ali, pribojavaju se da će, kako kažu, zbog sistemske korupcije ostati kratkih rukava.

Ovog vikenda je u Rudanci kod Doboja ozvaničen početak radova na drugoj dionici auto-puta na Koridoru „Pet ce“ na teritoriji RS, uz prisustvo zvaničnika iz ovog entiteta, ministra komunikacija i transporta u Savjetu ministara BiH Vojina Mitrovića, te predstavnika Delegacije EU u BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Dužina te dionice je šest kilometara i od petlje Kostajnica i dva tunela kod Putnikovog brda će spojiti dva entieta, a osim njih biće izgrađen  i most preko rijeke Bosne dužine 330 metara, vijadukt dužine 290 metara i devet potpornih zidova ukupne dužine 2.200 metara.

Projekat će biti finansiran kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 150.000.000 evra, te sufinansiran grant sredstvima Evropske komisije putem Investicionog fonda za Zapadni Balkan u iznosu od 38.768.800 evra.

Radove će nadzirati “IRD inženjering” iz Rima, a za izvođača je na tenderu izabrana firma “Integral inženjering” Laktaši, koja je i do sada dobijala poslove za građenje putne infrastrukture u RS. Šljunkarska preduzeća su javno upirali prstom da je i u dosadašnjim dobijenim poslovima ova firma za pripremu terena i za asfaltiranje koristila uglavnom šljunak iz rijeke Bosne, a u znatno manjoj mjeri iz kamenoloma u svom vlasništvu.

-Ugrađeni su milioni kubika u izgradnju autoputa i iluzorno je bilo za očekivati da je „Integral“ drobio kamen u svom kamenolomu „Karabegovac“ i vozio ga dvadeset i više kilometara, kada je jednostavnije zagrabiti ga iz korita i zemljišta uz korito rijeka – prvi je o tome progovorio vlasnik šljunkarskog preduzeća iz Dervente „Drvoprerada Đurić“ Pero Đurić.

Za intenzivniju gradnju auto-puta kroz RS, konkretno od Vukosavlja do Doboja dužine 46,6 kilometara, kao i auto-put Vukosavlje – Brčko – Bijeljina – Rača dužine 70 kilometara, ponajviše su zaintersovani šljunkari iz Šamca, čije područje je vrlo izdašno kada je u pitanju šljunak. Ali, pribojavaju se da će, kako kažu, zbog sistemske korupcije ostati kratkih rukava.

-Dionica od Vukosavlja do Brčkog tangira rijeku Bosnu, koja je i glavni izvor sirovine u obliku prirodnog šljunka i pijeska neophodnog za izgradnju ovog auto-puta. Ubijeđeni smo da je ciljano nadležnio ministarstvo preko JU “Vode Srpske” uticalo na dodjelu sprudišta na rijeci Bosni preko formalno raspisanih javnih poziva unaprijed odabranim firmama, pa je primjera radi samo firma “Martić Intercoop” dobila osam ugovora. Ne samo na području Šamca, već i Modriče i Vukosavlja, čime se stvorio monopol kad je u pitanju osnovna sirovina za izgradnju auto-puta na ovoj dionici – kaže za portal antikorupcija.info šljunkar iz Šamca Bojan Bosić, dodavši da će se vrijednost ovog materijala iz rijeke Bosne koji će biti ugrađen u auto-put mjeriti desetinama miliona maraka.

Bosić tvrdi da se po pravilu, ne samo u slučaju sa ovom firmom, poslovi sa dodjelom ugovora namještaju, na način da se firme koje nisu bliske republičkim vlastima proceduralno eliminišu u korist favorizovanih.

-Iako su druge firme dale uveliko bolje ponude za predmente lokacije, te na takav način je i  bužet RS direktno oštećen u tim procedurama za  više miliona maraka – kaže Bosić.

Takođe, šamački šljunkari tvrde da iza šljunkara koji su favorizovano dobijali poslove na njihovom području ostaje pustoš, da se mineral vadio i izvan dodjeljenih eksploatacionih polja, pa i sa poljoprivrednog zemljišta. Kažu da je to zbog toga što na njih inspekcijski organi takođe gledaju blagonaklono, jer su pod uticajem vladajućih stranaka na republičkom nivou. Pozvali su nas da se uvjerimo, preporučivši posjetu mjesnoj zajednici Zasavica, svega nekoliko kilometara od grada Šamca, a kako to područje sada izgleda pogledajte u eksluzivnom videu u nastavku.

Građani u akciji