Vijesti

Za pet dana 70 puta uzeo mito: Počinje suđenje optuženima uhapšenima u akciji Nebo

02.08. će se u Općinskom sudu u Bihaću održati ročište za izjašnjenje o krivnji četvorice policajaca iz Bosanskog Petrovca koji su uhapšeni u okviru tužilačke akcije Nebo s početka godine.

Radi se o predmetu protiv policajaca Elvedina Džiguma i Slavka Šobota, te policijskih komandira Bihaća i Bosanskog Petrovca Šemsudina Dedića i Nermina Mahmutspahića, koji se terete za zloupotrebu položaja i primanje dara ili drugog oblika koristi, odnosno da su organizirano od autoprevoznika (uključujući i prevoznike šumske oblovine) svakodnevno uzimali novac i namještali kompjuterski sistem za saobraćajne prekršaje.

Tako je prošlog mjeseca izvedena još jedna akcija SIPA u policijskim stanicama u Bihaću i Bosanskom Petrovcu. Tom prilikom je izuzeto oko 30 hiljada prekršajnih naloga za saobraćajne kazne. Do sada nam u Tužilaštvu USK-a nisu mogli potvrditi da li su među njima pronašli nove dokaze koje će koristiti u ovom predmetu, jer zaista se radi o obimnoj dokumentaciji koja tek treba da bude podvrgnuta vještačenju.

U međuvremenu je prvoosumnjičenom policajcu u predmetu Nebo naredniku Elvedinu Džigumu izrečena mjera zabrane prilaska Policijskoj stanici u Bosanskom Petrovcu, dok će preostali policajci biti podvrgnuti i unutrašnjoj kontroli ukoliko se u sudskom postupku dokaže njihova krivnja.

Disciplinski postupci trenutno se vode samo protiv policajke Milice Latinović, koja je bila ključni suradnik Tužilaštva USK-a u ovoj istrazi. Predmet vodi tužilac Adnan Tulić.

Oznake

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije