Radnički protesti

ZABORAVLJENI KRIMINAL: Prevareni radnici Krivaje za četvrtak najavili protest ispred zgrade Vlade FBiH

Strpljenja više nema, radnici Krivaje, odnosno Krivaje-Mobel odlučili su se na dolazak u Sarajevo 20. maja i održavanje protestnog skupa ispred zgrade federalne vlade koja im je nebrojeno puta mnogo obećavala, a sistemski samo omogućila nastavak kriminalnih radnji sa imovinom praktično ugasle firme.

Uzalud čekaju već šest godina neko konačno rješenje. Oni koji su još živi, njih oko 350 na birou i još 150 koji su još prije godinu ili dvije ispunili uslove za penziju, ali im nisu uplaćeni doprinosi, odlučili su se za radikalnije metode. Bezvrijedna su se pokazala brojna obećanja Vlade Federacije da će osigurati sredstva za uplatu doprinosa. Za početak, u četvrtak 20. maja najavljuju održavanje protestnog skupa ispred zgrade federalne vlade u Sarajevu.

Prethodno su pokušali još jednom razgovarati sa nadležnima.

“Ne znam što ste dolazili kod mene, to je pitanje za premijera Novalića,” reći će predstavnicima radnika u srijedu ujutro ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić tokom sastanka koji je organizovao njegov kabinet, tačnije savjetnik Zoran Blagojević!?

Još jednom su tako prevareni i poniženi ispraćeni sa pregovora o njihovoj sudbini, koju su sve prethodne federalne i vlade ZDK bez izuzetka usmjeravali ka gubitku radnih mjesta, dok se Krivaja nekažnjeno pljačkala!

Formalno, ovi radnici sada pripadaju Krivaji-Mobel koja je u stečaju, a u tu firmu su prebačeni iz Krivaje d.o.o. koja je i tada i sada jednako – u stečaju.

Podsjetimo,25. 9. 2014. potpisan je ugovor kojim je ortačka grupa sastavljena od 4 firme, kupila imovinu Krivaje u stečaju za 8,7 miliona KM. U tu sumu uračunato je preuzimanje 6 miliona kredita od Razvojne banke.  Kao što je Žurnal pisao, bilansa firmi ortačke grupe nije davala povod optimizmu.

 „Marić Žepće : 19 zaposlenih, prethodnu godinu završila sa gubitkom od 40 hiljada KM

„Makro drvo“: 6 zaposlenih, prošlogodišnji dobit 52 hiljade KM, blokiran jedan račun

„Prograd“: 123 zaposlena, dobit prethodne godine 28 hiljada KM, blokiran jedan račun

„Fedis“: nema zaposlenih niti poslovnih aktivnosti

Sve što je ortačka družina uspjela narednih godina jeste formirati preduzeće Krivaja-Mobel koje je ubrzo otišlo u stečaj, a 800 radnika ostaje bez posla.

Jedino na što su “ortaci” ozbiljno prionuli jeste da upišu pravo vlasništva nad zemljištem Krivaje i to ne na Krivaju-Mobel nego na svoje firme čime bi došli u posjed nekoliko stotina hiljada m2 zemljišta, a da pri tome do danas nisu uplatiti niti jednu marku kredita Razvojne banke kojeg su preuzeli od Krivaje!!

image2 (1)
Potvrda Razvojne banke – nema uplate niti jedne marke glavnice

Unatoč svemu, Općinski sud Zenica nedavno je u obnovljenom postupku ponovo presudio u korist četiri ortaka, pozivajući se na uvjerenje da je dug Krivaje-Mobel prema Krivaji – plaćen u punom iznosu!?

Niko ni ne pomišlja na raskid ugovora sa kupcima Krivaje koji su to samo na papiru. Općina Zavidovići je u roku od sedam dana “promijenila mišljenje, pa je u vlasničkom listu umjesto Krivaje_mobel u stečaju kao vlasnike upisala četiri ortačke firme.

opcina ZK)
Općina Zavidovići upisuje ortake kao vlasnike zemljišta

“Federalna vlada nije ovlaštena, niti se može miješati u sudski postupak. Ovo posebno zbog toga što su kupoprodajni ugovor zaključili IP Krivaja d.o.o. Zavidovići u stečaju, a potpisao ga stečajni upravnik Hamdija Muratović i Ortačka grupa”, navedeno je u saopštenju Vlade Federacije, svojevremeno povodom sadašnjih radničkih zahtjeva da se raskine privatizacioni ugovor sa Ortačkom grupom.

Da sumiramo – prethodnoj vladi nije smetao ni stečajni ni sudski postupak da proda većinu Krivaje. Ovoj sadašnjoj, stečaj služi kao opravdanje da ne čini ništa i nadležnost prebacuje stečajnom upravniku. Zaključak je jasan: ili je prethodna vlada kršila zakon ili ova sadašnja izbjegava “vruć krompir” nastao prijašnjim, a po svemu sudeći i novim protestima radnika Krivaje i njihovim zahtjevima.

Za dvodecenijski kriminal u Krivaji, niko nije optužen…

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije