Neformalna grupa građana Drvara i Bosanskog Grahova protiv odlaganja otpada iz Italije u njihovoj opštini Vijesti

Opštinsko vijeće podržalo inicijativu neformalne grupe građana

Opštinsko vijeće podržalo je inicijativu neformalne grupe građana, koja zahtijeva od odbornika da se priključe protestima građana dok se ne izvrši odvoz otpada sa teritorije Opštine Drvar.

Na danas, 6.7.2020., održanoj vanrednoj sjednici Opštinskog vijeća Drvar donijelo je Zaključak kojim se zahtjeva hitno izmještanje otpada sa teritorije Drvara, na osnovu Zakona o upravljanju otpadom FBiH.

Istim zaključkom upućen je zahtjev Državnoj agenciji za istrage i zaštitu SIPA-a i Tužilaštvu BiH da se uključi u istragu oko cjelokupnog procesa vezanog za nelegalne radnje u slučaju odlaganja otpada na pdručju Opštine Drvar.

Opštinsko vijeće podržalo je inicijativu neformalne grupe građana, koja zahtijeva od odbornika da se priključe protestima građana dok se ne izvrši odvoz otpada sa teritorije Opštine Drvar.

Zatraženo je i da opštinska načelnica uputi urgenciju Federalnom ministarstvu okoliša i turizma da dozvoli uzorkovanje otpada istovarenog na teritoriji opštine Drvar još najmanje jednoj ovlaštenoj instituciji za analizu uzoraka otpada.

Podsjetimo da je uznemirenost i proteste mještana Drvara izazvala velika količina otpada koji je navodno uvezen iz Italije i istovaren iz šlepera u njihovim naseljima.

Određen broj građana svakodnevno izlazi na ulice da bi protestovali, blokirali ulice i digli glas protiv ovakvog ponašanja, poručujući da neće odustati od zahtjeva da se ovaj otpad izmjesti.

“Napustili smo vanrednu sjednicu Vlade jer nije prihvaćen prijedlog zaključka srpskih ministara, a to je da se ispoštuje član 32 Zakona o upravljanju otpadom FBiH”, izjavio je za Srnu ministar pravosuđa u Vladi Kantona 10 Јovo Paripović.

(TH, Antikorupcija)

Oznake
Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije