Građanski aktivizam

Započela demontaža betonare u Mehoriću – prva pobjeda aktivista iz Kaknja

Demontiranje betonare u Mehoriću kod Kaknja (Foto: S.Ž.)
Iz neformalne grupe građana „Park prirode Trstionica i Boriva“ navode da će njihove aktivnosti u narednom periodu prevashodno biti usmjerene da se sanira područje Mehorića, na kojem je montirana nelegalna betonara, oštećena infrastruktura vrati u prvobitno stanje i spriječe bilo kakve daljne aktivnosti, koje nisu u skladu sa zakonskim propisima.

Aktivisti neformalne grupe građana „Park prirode Trstionica i Boriva“, koji su prije nešto više od mjesec dana pokrenuli kampanju za zaštitu ove dvije rječice, odnosno područja Mehorića kod Kaknja, su već ostvarili značajan uspjeh. Jučer (20.07.2022.) je započela demontaža mobilne betonare u ovom kakanjskom naselju, čije uklanjanje su izričito tražili aktivisti, jer je postavljena bez odgovarajući dozvola i poštivanja zakonskih propisa.

Na licu mjesta u Mehoriću našli su se članovi Grupe i pomno su pratili nova dešavanja u ovom slučaju, koji je njihovim angažmanom i ukazivanjem na problem brutalnog ugrožavanja zdrave životne sredine i budućeg zaštićenog područja, naišao na ogromnu pažnju javnosti. I na podršku onih kojima je stalo do zdrave životne sredine i očuvanja prirode.

Pripreme za demontiranje betonare u Mehoriću (Foto: S.Ž.)

Prema nezvaničnim informacijama do kojih su došli aktivisti, betonara se premješta bliže rudniku „Rupice“ u općini Vareš, koji je, prema „složenim kockicama“ građanskih aktivista, u pozadini cijelog slučaja i uništavanja prirode u ovom dijelu općine Kakanj.

„Nas ne zanima implementacija projekta površinskog kopa za iskopavanje plemenitih metala u Varešu, mi želimo samo zaštitu onoga što je u našoj općini. Suprostavićemo se mogućem razaranju brda iz kojeg izvorište Bukovice vuče podzemne vode, a tim izvorištem se pitkom vodom snabdijeva i grad Kakanj. Nastojaćemo planski zaštititi već ugrožene rječice Borivu i Trstionicu, Vrući potok i cijelo prirodno okruženje Mehorića. Jeste rudnik „Rupice“ i koncesiono područje na teritoriji općine Vareš, ali svi otpadni otrovi u procesu prerade će ići Kakanjcima – kaže nam jedna od aktivistica neformalne grupe građana „Park prirode Trstionica i Boriva“ Hajrija Čobo.

Ona navodi da će aktivnosti njihove grupe u narednom periodu prevashodno biti usmjerene da se sanira područje Mehorića, na kojem je montirana nelegalna betonara, oštećena infrastruktura vrati u prvobitno stanje i spriječe bilo kakve daljne aktivnosti, koje nisu u skladu sa zakonskim propisima.

Devastirano izletište (Foto: S.Ž.)

Već na prvi pogled, nakon što su odvezeni glavni dijelovi postrojenja betonare i drobilice kamena, aktivisti su utvrdili da je prilično devastiran prostor oko nekadašnjeg izletišta i korita rijeke,  koje su posjećivali ljubitelji prirode decenijama.

Kažu da su ljuti i na općinsku upravu Kaknja, koja se izjasnila da nema saznanje oko radova na tom području niti je dobila zahtjeve ili izdavala bilo kakve saglasnosti i dozvole za radove. U međuvremenu su doznali da je skoro kompletan saziv Općinskog vijeća Kakanj sredinom maja, na poziv uprave rudnika, posjetio kompaniju Eastern Mining na lokalitetu novog rudnika na Rupicama i da su upoznati sa namjerama investitora.

Vijećnici OV Kakanj u posjeti kompaniji Eastern Mining na lokalitetu novog rudnika na Rupicama (Foto: Radio Bobovac)

U posjedu su, tvrde, i dokumenata „Eastern Mining“, istraživačko-razvojne kompanije u vlasništvu „Adriatic Metals“ iz Velike Britanije, po kojima su, uz Vareš, njihove ciljne općine, odnosno identifikovane kao „zainteresovane strane“ još Kakanj i Breza.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije