Građanski aktivizam

Zašto odgovorni grada Prijedora nisu zainteresovani za pitanje gdje odlazi novac namijenjen za zbrinjavanje napuštenih životinja u ovom gradu?

"Danas smo na okruglom stolu svim prisutnima putem prezentacije predstavili problem gradskog prihvatilišta za napuštene životinje, koje se nalazi na gradskoj deponiji „Kurevo“, a koje ne posjeduje potrebnu dokumentaciju za rad, kao ni izvještaje o trošenju novaca svih građana Prijedora koji su namijenjeni u svrhu zbrinjavanja tih životinja. Tražili smo da se problem sistemski riješi, a nelegalno prihvatilište, koje ne ispunjava minimum uslova za te životinje – zatvori.", navodi se u saopštenju za javnost, neformalne grupe građana okupljenih oko inicijative "Iako ne govorim, na meni se ne možeš bogatiti", koje objavljujemo u cjelosti.

Članovi nefomalne grupe građana, Inicijative „Iako ne govorim, na meni se ne možeš bogatiti“, danas su u Prijedoru organizovali okrugli sto na temu „Argumenti za zatvaranje nelegalnog prihvatilišta za pse na lokalitetu deponije Kurevo“. Pozivnice za učešće su poslane na adrese: predstavnika „Komunalnih usluga a.d.“ Prijedor, gradonačelnika Prijedora, zamjenika gradonačelnika Prijedora, načelnika Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko stambene poslove, Gradskog veterinarskog inspektora, Republičkog veterinarskog inspektora, Odjeljenja komunalne policije, kao i na adrese udruženja za zaštitu životinja u okruženju, ali i drugih zainteresovanih za temu nelegalnog prihvatilišta za napuštene životinje.

Pozivu su se odazvali samo predstavnici udruženja za zaštitu životinja, te ljubitelji životinja u Prijedoru, dok odgovorni u gradu Prijedoru nisu željeli da svojim prisustvom daju doprinos rješenju problema napuštenih životinja na legalan način.

Danas smo na okruglom stolu svim prisutnima putem prezentacije predstavili problem gradskog prihvatilišta za napuštene životinje, koje se nalazi na gradskoj deponiji „Kurevo“, a koje ne posjeduje potrebnu dokumentaciju za rad, kao ni izvještaje o trošenju novaca svih građana Prijedora koji su namijenjeni u svrhu zbrinjavanja tih životinja. Tražili smo da se problem sistemski riješi, a nelegalno prihvatilište, koje ne ispunjava minimum uslova za te iste životinje – zatvori. Od 2009. godine, novac građana se odvaja za „Komunalne usluge a.d.“ Prijedor, a građani nemaju uvid u obavezne finansijske izvještaje, iako to Zakon nalaže, jer je u pitanju javno preduzeće.“ – navode iz Inicijative „Iako ne govorim, na meni se ne možeš bogatiti“.

Nesrećne životinje koje od 2009. godine u mukama skončavaju u tom prihvatilištu, tretiraju se bez poštovanja Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja Republike Srpske. Životinje nemaju čip, nemaju odgovarajuću veterinarsku njegu, a ovaj, takozvani „azil“ radi netransparentno, bez da građani Prijedora znaju gdje odlaze novci namijenjeni zbinjavanju životinja. Mi, ljubitelji životinja u ovom gradu, organizovali smo prezentaciju sa argumentima na danas održanom okruglom stolu, gdje se niko od odgovornih nije pojavio. Zašto?“ – postavljaju pitanje članovi Inicijative „Iako ne govorim, na meni se ne možeš bogatiti“.

Inicijativu „Iako ne govorim, na meni se ne možeš bogatiti“ čine ljubitelji životinja iz Prijedora, a koji su tokom mjeseca jula pokrenuli peticiju za zatvaranje gradskog prihvatilišta za napuštene životinje, utvrdivši da ovo prihvatilište, koje postoji u klopu „Komunalnih usluga a.d.“ Prijedor, nema transparentnost poslovanja, kako bi trebalo po zakonskim propisima. Unazad, godinama, od 2009. godine, prihvatilište radi tako što se životinje nađene na ulici dovoze na „zbrinjavanje“, na gradsku deponiju „Kurevo“, na kojima ne postoje minimumi uslova za njihov boravak. Životinje su gladne, nemaju odgovarajuću veterinarsku obradu i čipovanje, kako zakon propisuje da je obavezno. Prikupljeni potpisi građana Prijedora sredinom mjeseca avgusta predati su na adresu nadležnih u gradu Prijedoru, te članovi inicijative pitaju:

„Zašto odgovorni grada Prijedora nisu zainteresovani za argumente u rješavaju problema napuštenih životinja na legalan način?

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije