Transparency International BiH

Zbog ugovora sa Procontrol i Travel4Fun, TI BiH još prošle godine podnio krivične prijave protiv direktora Instituta za javno zdravstvo RS

Nezakonite nabavke medicinske opreme zbog kojih su uhapšeni direktor Instituta za javno zdravstvo RS i vlasnici preduzeća „Procontrol2 i „Travel4Fun“, Transparency International u BiH (TI BIH) je prijavio tužilaštvu još prošle godine.

Nezakonite nabavke medicinske opreme zbog kojih su uhapšeni direktor Instituta za javno zdravstvo RS i vlasnici preduzeća „Procontrol2 i „Travel4Fun“, Transparency International u BiH (TI BIH) je prijavio tužilaštvu još prošle godine. U krivičnoj prijavi TI BIH je dokumentovao zloupotrebe koje su dovele do nezakonitog sklapanja milionskih ugovora sa ovim firmama.

Nadležnom tužilaštvu TI BIH je proslijedio tenderske dokumentacije i druge dokaze koje je dobio u tri odvojena pregovaračka postupka vrijedna preko 4,3 miliona maraka gdje su ugovori dodijeljeni ovim firmama, iako ni jedna ni druga nisu imale dozvolu za promet medicinskom opremom.

Takav uslov se izričito tražio tenderskom dokumentacijom a bez obzira na to, Institut je na pregovore pozvao ove ponuđače. Osim što nisu imali dozvolu Agencije za lijekove BIH u tom trenutku nisu bili ni registrovani za obavljanje ove djelatnosti jer se Procontrol bavi elektro inženjeringom, konsaltingom i arhitektonsko-građevinskim djelatnostima a “Travel for fun” je turistička agencija.

Prvo je početkom aprila 2020. Institut dodijelio dva ugovora firmi „Procontrol“ za nabavku zaštitnih maski i zaštitnih odijela (jedan vrijedan 345.000, a drugi 1,65 miliona KM bez PDV-a) a u oba slučaja ova firma nije ispunjavala uslove postavljene u tenderskoj dokumentaciji. TI BIH je o tome obavijestio javnost 30. aprila  a ugovor od 1,65 miliona je u međuvremenu raskinut uz obrazloženje da „Procontrol nije ispoštovao rok isporuke“.

U gotovo istom slučaju došlo je do sklapanja ugovora vrijednog 2,38 miliona KM o nabavci medicinske zaštitne opreme sa turističkom agencijom „Travel4Fun“. TI BIH je od Agencije za lijekove dobio i zvaničnu potvrdu da „Travel4fun“ nema dozvolu za promet medicinskim sredstvima, ali je ovoj firmi ipak dodijeljen ugovor. Iz Instituta su naknadno saopštili da je Travel4Fun bio dio grupe ponuđača sa firmom „Promeding d.o.o.“ iz Laktaša koja ima dozvolu Agencije, ali ona se ne pominje u obavještenju Instituta objavljenom na portalu javnih nabavki iz kojeg je javnost i saznala za ovaj slučaj.

TI BIH je to posebno problematizovao u krivičnoj prijavi jer postoji opravdana sumnja da je ova firma dodata naknadno kako bi se pokušala opravdati nezakonita dodjela ugovora .

Naime, u odluci koja je objavljena na sajtu Instituta navodi se da je poziv za učešće u ovom postupku upućen samo nekvalifikovanom ponuđaču „Travel4Fun“, a da se na sastanku o uslovima ponude pojavila i firma „Promeding“.  Član 28. Zakona o javnim nabavkama izričito zabranjuje ovakvo postupanje, jer se na pregovore pozivaju isključivo kvalifikovani ponuđači za koje se prethodno utvrdi da ispunjavaju uslove. Zato njihovo pojavljivanje sa firmom koja je u tom trenutku možda i ispunjavala uslove ne mijenja okolnosti koje ukazuju na ozbiljna krivična djela nezakonitog davanja pogodnosti privrednim subjektima i nesavjesnog rada u službi.

TI BIH se nada da ovo neće biti jedini slučaj kojim će se baviti pravosudne institucije, jer od početka pandemije ukazujemo na brojne zloupotrebe prilikom hitnih procedura javnih nabavki, te da ovo neće biti jedan u nizu slučajeva koji nakon hapšenja ostaju bez sudskog epiloga.  Zbog toga su posebno zabrinjavajuće jučerašnje izjave pojedinih zvaničnika kojima se direktno vrši pritisak na Republičko tužilaštvo i pokušava opravdati postupanje osumnjičenih.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije