Radnički protesti

Zdravstveni radnici iz Tuzlanskog kantona 21.12. stupaju u generalni štrajk

Očekuje se da će u narednih desetak dana doći do potpune obustave rada u svim zdravstvenim ustanovama u Tuzlanskom kantonu..

Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu najavio je za sutra generalni štrajk za područje Tuzlanskog kantona.

Kako su naveli, razlog za stupanje u generalni štrajk je nepoštivanje dogovora koji je ranije postignut s Vladom Tuzlanskog kantona.

Nezavisni strukovni sindikat traži i isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu 1.080 KM, shodno odluci Vlade Federacije BiH.

Posljednji protest upozorenja održan je jutros u vrijeme pauze u intervalu od 10.00 do 10.30 sati u krugu Univerzitetskog kliničkog centra.

Očekuje se da će u narednih desetak dana doći do potpune obustave rada u svim zdravstvenim ustanovama u Tuzlanskom kantonu.

“Protestna šetnja koju smo održali prošle sedmice nije imala nikakav odjek u Vladi Tuzlanskog kantona. Mi smo uputili zahtjev za mirenje kako bi mogli ući u generalni štrajk, ali ni na taj zahtjev nismo dobili nikakav odgovor. Sutra će biti proglašen generalni štrajk u skladu sa zakonom i u roku od sedam dana u čitavoj ustanovi će biti generalni štrajk. Upoznat s tim je direktor, menadžment, Vlada Tuzlanskog kantona i Ministarstvo. Upoznati su sa tim i taj generalni štrajk se neće zaustaviti. Neće nas zaustaviti, kao prošli put kada su nas prevarili”, rekao je predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Zijad Latifović.

Prošle sedmice radnici zaposleni u zdravstvu su održali proteste ispred Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona.

Najavljeno je da će na proteste izaći i radnici uposleni u obrazovanju.

 

Pogledaj više

Građani u akciji