Radnički protesti

Zdravstveni radnici u TK-u stupaju u generalni štrajk

Prema najavama, zdravstveni radnici sa područja Tuzlanskog kantona stupit će u generalni štrajk 19. septembra. No prije toga, od 12. septembra počet će polusatne obustave rada. Zahtjev prema Vladi Tuzlanskog kantona je samo jedan, povećanje satnice, koja je prema izjavama predstavnika Nezavisnog sindikata zdravstva najniža u Federaciji.

Kako tvrde u Nezavisnom sindikatu zdravstva Federacije BiH, Vladi Tuzlanskog kantona su još u maju uputili zahtjev za usklađivanje satnice, a sve zbog inflacije i povećanja troškova života. Tvrde da su to uradili u skladu sa odredbama Kolektivnog ugovora i u skladu sa Zakonom o radu.

“Zdravstvo u ovom trenutku ima najnižu satnicu od svih granskih sindikata na čitavoj teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine, osim niskoproduktivnih djelatnosti. Ta satnica iznosi 2,51 što je neprimjereno u datom trenutku bilo”, kazao je Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstva FBiH.

Budući da odgovor oko pregovora sa Vladom Tuzlanskog kantona nisu dobili, odlučili su se za ovaj korak, a zahtjevi su poznati još od juna.

“Mi smo od 1.6. tražili 3 marke da bude, a kažem vam imamo 2,51, što je najniža satnica a imate puno primjera gdje su te satnice jako, jako visoke i puno veće nego naša”, dodao je Latifović.

U Vladi Tuzlanskog kantona saznajemo da je važeći Kolektivni ugovor sa zdravstvenim radnicima na snazi do 31. decembra ove godine i da je već počelo formiranje pregovaračkog tima. No, pojavili su se dodatni problemi.

“A to je činjenica da je i Sindikatu doktora medicine i stomatologije data reprezentativnost na području Tuzlanskog kantona što u potpunosti mijenja način pregovoranja s obzirom na to da mormao dobiti informaciju koji sindikat ima veći broj zastupljenih”, kazala je Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

Ako bi Vlada ispunila zahtjev Sindikata radnika u zdravstvu, zavisno od kategorije i koeficijenta, u praksi bi to značilo povećanje njihove plaće između 17 i 20 posto.

“Sve i da ovog trenutka izađemo u susret zahtjevima Sindikata, činjnenica je da bi nakon toga slijedila izmjena Plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona koji mora usvojiti i potvrditi Skupština a mi Skupštinu nećemo imati dok se ne završe izbori”, dodala je ministrica Čolić.

Ukoliko dogovor između Vlade i Sindikata ne bude postignut i ukoliko zdravstveni radnici stupe u generalni štrajk, kako je najavljeno, najviše bi mogli ispaštati korisnici zdravstvenih usluga na području Tuzlanskog kantona.

Pogledaj više

Građani u akciji