Hrabre žene Kruščice - Inicijativa za sprječavanje gradnje MHE na rijeci Kruščici

“Zeleni Nobel” Hrabrim ženama Kruščice je poruka svijeta BiH da zaustavi gradnju hidroelektrana

Ovogodišnja Goldmanova nagrada za okoliš poznata kao "Zeleni Nobel" dolazi u BiH, kao priznanje Hrabrim ženama Kruščice za njihovu borbu za spas rijeke Kruščice. O njima je čuo čitav svijet, a sada je potrebno usvojiti Zakon o električnoj energiji.

Dobitnica je Maida Bilal, hrabra žena, predsjednica Ekološkog društva Bistro, koja je zajedno sa drugim ženama i muškarcima Kruščice posljednje tri i pol godine ulagala napore da spriječi gradnju malih hidroelektrana na rijeci. Zajedno su se svojim tijelima suprotstavljali investitoru i bagerima, braneći svoju rijeku i život. Iako su žene na mostu bile goloruke, to nije spriječilo specijalnu policiju da ih napadne, mnoge od njih uhapsi i privede, a nakon toga su morale vlastitim sredstvima plaćati sudske sporove koji su vođeni protiv njih. Ukupno 503 dana su žene i muškarci danonoćno čuvali rijeku i uspjeli je odbraniti. Čeka se finalno brisanje ovih malih hidrocentrala iz prostornog plana.

Priču o ovim hrabrim ženama čuli su aktivisti i aktivistkinje diljem regije, ali i svijeta i postala je simbol borbe i otpora uzurpatorima prirodnih resursa.

“Nisam imala puno dilema kada smo razmišljali koga nominovati – u Ženama Kruščice vidjela sam nekoga ko u ovom času najviše zaslužuje ovu nagradu! Predložila sam ih u decembru 2019, nakon čega su započele aktivnosti na bh. kandidaturi za Goldmana. Specifičnost Goldman Prize je i u tome što se nominacije odvijaju u strogoj tajnosti, pa je prihvaćenu kandidaturu Žena Kruščice trebalo dugo čuvati daleko od očiju javnosti. Zvaničnu aplikaciju Maide Bilal smo pripremili i uz preporuke pet lokalnih aktivista iz BiH poslali Goldmanu 4. maja 2020. godine. Taj proces je jako složen i selektivan, jer se godišnje dodjeljuje samo šest nagrada i samo jedna nagrada ide u Evropu”, kazala je Marsela Pećanac, osnivačica Fondacije ACT (Fondacija Atelje za društvene promjene) koja je vodila nominaciju za Bilal.

Ističe da lekcije hrabrih žena Kruščice i poruke Maide Bilal, kao i poruke svijeta kroz ovo priznanje, služe kao podstrek svim aktivistima u BiH, ali i opomenu vlastima Bosne i Hercegovine.

“Moramo zaustaviti izgradnju novih malih hidroelektrana. Prvi naredni korak na tom putu je konačno usvajanje Zakona o električnoj energiji FBiH, kojim bi se u ovom dijelu zemlje zabranila izgradnja novih malih hidroelektrana. Očekujemo da Dom naroda FBiH usvoji nacrt ovog zakona, kako bi se što prije pokrenula i realizirala javna rasprava koja će omogućiti njegovo finalno usvajanje najkasnije do kraja ove godine”, dodaje Pećanac.

Zahvaljuju se Marku Duboisu, koji je prihvatio prijedlog ACT-a za nominaciju jedne od liderki Hrabrih žena Kruščice za ovu nagradu. Dubois je proslavljeni aktivista, borac i čuvar rijeka još od sedamdesetih godina i suosnivač organizacije International Rivers. Sa ACT-om sarađuje od novembra 2018. godine, kada je vođena kampanja za spas rijeke Doljanke, a borbi su se pridružili i američki Earth Law Center i kompanija Patagonija.

Nagradu su 1989. godine u San Franciscu osnovali filantropi i građanski lideri Rhoda i Richard Goldman. U 32 godine svog postojanja, nagrada je imala nemjerljiv utjecaj na planetu. O prestižu ove nagrade govori i činjenica da su Goldman ceremoniju prethodnih godina vodili Al Gore, Robert Redford, Sigourney Weaver i Lenny Kravitz, a ove godine Jane Fonda.

Pogledaj više

Građani u akciji