Komentari i analize Za transparentno finansiranje neprofitnih organizacija iz budžeta Brčko distrikta - Inicijativa grupe nvo BD

Povratak staroj praksi: 5 miliona za kupovinu glasova na izborima u Distriktu?

Vladajuća većina u Brčkom pred izbore je podijelila podobnim udruženjima građana, vjerskim organizacijama i mjesnim zajednicama pet miliona maraka, kupujući na taj način njihovu naklonost, tvrdi opozicija i nvo koje se bore protiv netransparentne i koruptivne prakse dijelenja budžetskog novca. Jedna je to od standardnih metoda korupcije koju vladajuće stranke primjenjuju pred izbore. Javnim novcem kupujući naklonost organizacija za koje vjeruju da će izvršiti uticaj na glasače, u njihovu korist.

Da se vlasti, u principu, ne može vjerovati, pokazuje svjež primjer iz Brčko distrikta. Višemjesečne aktivnosti i izrazi navodne odlučnosti za prekid dosadašnje prakse netransparentnog i koruptivnog načina finansiranja neprofitnih organizacija u Distriktu, ispostavile su se kao tek predstava za naivnu javnost, nevladine organizacije i „međunarodnu zajednicu“.

Čak se i najava smanjenja budžetskih izdvajanja za neprofitne organizacije, od 3 miliona KM, ispostavila kao prevara. Sredstava su, zapravo, povećana. Ali usmjerena, kao i dosad, podobnim i onima od kojih vladajuće stranke očekuju konkretnu korist, trenutno – u aktuelnoj predizbornoj kampanji, odnosno uticajem na glasače na predstojećim izborima.

Na šta su oštro reagovali iz opozicije.

„Stav SDP je da je ovakav način finansiranja u budžetu Brčko distrikta, za nas neprihvatljiv. To nas zapravo svrstava u predpolitičku, a ne političku zajednicu. Mi smo, praktično, vjerska organizacija. Dijelimo sredstva bez kriterija i obmanjujemo, ne samo javnost, već i međunarodnu zajednicu, suprevizora Brčko distrikta, sa pričom da smo odustali od dodjele silnih grantova podobnima, usvojivši nove zakone, o budžetu i Zakon o udruženjima građana. Ovo smatramo pljačkom građana i prelijevanjem javnih sredstava u stranačke, privatne i grupne interese“, bio je rezolutan, u svojoj diskusiji poslanik SDP i predsjednik ove partije u Brčko distriktu, Esad Atić.

A nezavisni poslanik Suad Burić se, u svojoj diskusiji, obratio Gradonačelniku:

„Pitam Gradonačelnika, da li je ovo izborna kampanja vlasti, kada uzmemo u obzir šta donose ove izmjene, odnosno rebalans budžeta? A lično se ne mogu oteti utisku da jeste. I da je ovo u svrhu kupovine izbora, odnosno u pravcu zadržavanja vlasti“, iznijevši pritom i zamjerku što su poslanici amandmane dobili tek neposredno uoči skupštinskog zasijedanja, zbog čega im je bilo nemoguće adekvatno ih proučiti i spremiti se za diskusiju o njima na sjednici.

No to je, vjerovatno, i bila namjera. Pa diskusije, praktično, nije ni bilo. Niti je javnost, koja je sjednicu posmatrala u direktnom prenosu, znala šta poslanici ustvari usvajaju. Jer su umjesto konkretnih informacija o tome ko i koliko para dobija, iz usta predsjedavajućeg Skupštine slušali: “Set amandmana Stranke demokratske akcije od 1 do 61, otvaram raspravu, zaključujem raspravu, ko je Za…”, „Amandmani SNSD od 1 do 73,….”, “Set amandmana Socijalističke partije od 1 do 51…”, “Set amandmana HDZ od 1 do 46…”, Amandmani Uroša Vojnovića, od 1 do 36,…” , itd.

I tako se glasalo. O čak 493(!) amandmana, na Odluku o izmjenama i dopunama budžeta Brčko distrikta za 2020. godinu. Koji je, tako, “napumpan” na preko 296 miliona KM.

U jednom trenutku se ispostavilo da čak ni svi poslanici nisu dobili tekst amandmana za koje glasaju, a radilo se o 6 amandmana Kancelarije gradonačelnika. A kad je jedan od poslanika zatražio “Možemo li vidjeti te amandmane?”, prije nego mu je udovoljeno, čuo se komentar predsjedavajućeg “Ma nismo čitali nijedan dosad”.

Neformalna grupa nvo „Za transparentno finansiranje neprofitnih organizacija iz budžeta Brčko distrikta“ izrazila je krajnje razočarenje ovakvim razvojem događaja.

Povjerovavši u dobru volju vlasti da oblast finansiranja neprofitnih organizacija konačno uredi po civilizacijskim kriterijama evropskih demokratskih društava, i da se prekine praksa diskrecionih prava dijelenja budžetskog novca bez jasnih i logičnih kriterija i pravednosti, ova grupa je proteklih mjeseci aktivno, svojim prijedlozima, učestvovala u kreiranju novog, nedavno usvojenog, Zakona o udruženjima i fondacijama Brčko distrikta i podnijela nekoliko inicijativa i u vezi podzakonskih akata koje je neophodno usvojiti.

Iako je izgledalo da se stvari kreću u pozitivnom smjeru, uskostranački interesi članica vladajuće koalicije, s približavanjem izbora, su nadvladali. Pa su, karakteristično za ove prostore, nakon koraka naprijed, ovom sjednicom Skupštine, učinjena dva nazad.

Iz Grupe skreću pažnu i na činjenicu da su „dodatno, ignorisana i upozorenja da nije vođena ni javna rasprava o dokumentu, da nije Nacrt odluke razmatran u prvom, pa drugom čitanju, odnosno da je samo donošenje odluke nestatutarno.“

Sada je evidentno da su bile opravdane i sumnje da se donošenje novog zakona o udruženjima i fondacijama Brčko distrikta svjesno odugovlači i da je samo pravovremenim javnim pritiskom spriječeno da se njegovo usvajanje odgodi u postizborni period.

A evidentno je i da svojevremeno hapšenje poslanika Ćazima Dečaja, zbog zloupotrebe sredstava namijenjenih za finansiranje neprofitnih organizacija nije bilo dovoljno da se iz svega izvuče pouka.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije