Građanski aktivizam u susjedstvu

Upozorenje iz susjedstva: Nestaju crnogorske rijeke

Posljednjih mjeseci preplavljeni smo slikama mrtvih rijeka na sjeveru Crne Gore zbog izgradnje malih hidroelektrana, a danas im se pridružila i rijeka Bistrica u opšitni Berane, saopštili su iz NVO Eko-tim i Svjetske organizacije za zaštitu prirode (WWF).

Zabrinuti mještani koji gravitiraju predmetnom području izgradnje malih hidroelektrana na rijeci Bistrici dostavili su NVO Eko-tim i Svjetskoj organizaciji za zaštitu prirode (WWF) fotografije na kojima se vide djelovi putpuno suvog korita ove rijeke.

Kako su kazali mještani, fotografije su napravljene juče a korito rijeke je suvo zbog rada više malih hidroelektrana na rijeci Bistrici.

“Na fotografijama koje su nam dostavljene a na kojima se vide djelovi potpuno suvog korita i djelovi korita kroz koji teče zanemariva koločina vode su uslovi u kojima nije moguće preživljavanje živog svijeta u rijeci. Zbog preusmjeravanja toka rijeke u cijevi, stanište je uništeno i fragmentirano a rijeka je u potpunosti izgubila svoju pejzažnu i ekosistemsku vrijednost. U ovom slučaju, kao što smo upozoravali u prethodnim slučajevima devastiranih rijeka, može se pretpostaviti da zbog geoloških uslova korita vodotoka dolazi do poniranja ekološki prihvatljivog protoka nizvodno od vodozhavata, pa je neophodno da nadležne institucije preispitaju definisane vodne uslove a sve u cilju ublažavanja negativnih uticaja projekta na životnu sredinu”, navode iz organizacija WWF Adria i Eko-tim.

Podsjećaju da je Vlada Crne Gore izgradnju malih hidroelektrana predstavljala kako razvojnu mogućnost i šansu sjevera Crne Gore.

“Zamišljene su kao bitan element u lokalnoj politici i prvi pokretač privrednog razvoja kroz više aktivnosti kao što su turizam, ugostiteljstvo, sport, rekreacija itd. Danas je više nego jasno da je politika izgradnje malih hidroelektrana pogrešna i da se kosi sa konceptom održivog razvoja i javnim interesom, koji je najmanji zajednički interes svakog člana društvene zajednice. Jasno je da od projekata malih hidroelektrana jedini interes imaju privatni investitori zahvaljujući uspostavljenom sistemu podsticaja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, koji je društveno-ekonomski neopravdan i građanima Crne Gore pravi finansijsku štetu, na šta WWF Adria i Eko-tim ukazuju već duže vrijeme i traže njegovo ukidanje”, dodali su u saopštenju.

Ističu da po primjeru Federacije BiH, koja je u junu ove godine zabranila male hidroelektrane, a imajući u vidu da naša budućnost zavisi o prirodi i zdravom ekosistemu, za boljitak cjelokupnog društva, ekonomije i životne sredine, Vlada Crne Gore mora zaustaviti dalji razvoj štetnih projekata malih hidroelektrana i ukinuti postojeći sistem podsticaja za proizvodnju električne energije iz malih hidroelektrana. Ovo je naročito važno imajući u vidu ekonomsku stagnaciju zemlje i recesiju sa kojom ćemo se suočiti.

“S obzirom na sve dostupne dokaze, ekološke i ekonomske pokazatelje, te volju naroda koji se oštro suprotstavlja planiranim projektima izgradnje mHE širom države, Vlada Crne Gore mora donijeti ovakvu odluku ukoliko želimo da izgradimo održivu budućnost Crna Gora i ostvarujemo snove o ekološkoj državi, zemlji u kojoj i ljudi i priroda prosperiraju”, zaključili su.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije