Građanski aktivizam u susjedstvu

Crna Gora: Političari i političke partije su generatori i inspiratori govora mržnje

Iz analize izvora i uticaja govora mržnje na tamošnje društvo, crnogorski Centar za istraživačko novinarstvo izveo je zaključak da su političari i političke partije generatori i inspiratori govora mržnje i da to može imati opasne posljedice po stabilnost društva i demokratske procese, Slažući se u potpunosti oko generatora, jedina razlika koju mi u BiH možemo da detektujemo u odnosu na taj zaključak je da to, u našem slučaju, ne da MOŽE, nego IMA opasne posljedice po stabilnost društva i demokratske procese. (Antikorupcija)

Političari i političke partije su generatori i inspiratori govora mržnje, što može imati opasne posljedice po stabilnost društva i demokratske procese, smatra Milka Tadić-Mijović, direktorica Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG).

Ona je to kazala na debati pod nazivom “Izvještavanje o različitosti: Mediji, politički akteri i govor mržnje”, na kojoj je učestvovala I ministarka kulture I medija Tamara Vujović.

CIN-CG je u protekle četiri godine zabilježio više stotina slučajeva govora mržnje, usmjerenih na etničke i religijske grupe i manjinske zajednice.

Problem je što jezik mržnje i pozivi na nasilje i netoleranciju dolaze od predstavnika najviših državnih funkcija – poslanika, predsjednika opština i funkcionera političkih partija.

Naročito brine što se govor mržnje sve češće čuje sa skupštinske govornice, na sjednicama Vlade, u medijima i na društvenim mrežama, kao i i to što su opasne poruke sve dostupnije.

“Političke strukture, odnosno partije i nosioci javnih funkcija generatori i inspiratori govora mržnje, što može imati opasne poljedice po stabilnost društva i demokratske procese”, istakla je Tadić-Mijović.

U CIN-CG su konstatovali jačanje nacionalizma, pokušaje revizije prošlosti, negiranje genocida, veličanje ratnih zločinaca i relativizaciju zločina. Govor mržnje i nepoštovanje različitosti ugrožava tranziciju Crne Gore ka funkcionalnoj demokratiji i vladavini prava i podstiče polarizaciju društva, ističu iz CIN- CG.

“U Crnoj Gori strukture moći podstiču podjele među različitim grupama, tako se različitosti, umjesto da su prednost, često predstavljaju kao opasnost po zajednicu”, kazala je Tadić-Mijović.

U pokušaju da riješe problem, iz Ministarstva kulture i medija najavljuju novine u zakonu o medijima.

“Da onaj koji je meta govora mržnje, on može da inicira hitan sudski postupak, to je veliko unaprjeđenje u samom zakonu”, rekla je Vujović.

A govor mržnje i prodibljivanje podjela, smatra Tadić-Mijović, podstiču političari.

“Duboko vjerujem da u ovoj zemlji ima mnogo više potencijala za društvenu koheziju, nego za sukobljavanje, da političke elite preko medija koje kontrolišu i društvenih mreža i cijele armije botova manipulišu našim razlikama, da bi učvrstili svoje pozicije”, kazala je ona.

I sve to u državi u kojoj se kasni sa ekonomskim reformama, uspostavljanjem efikasnog pravosuđa i profesionalizacijom državne uprave.

U CIN-CG ukazuju da je članom 370 Krivičnog zakona za javno podsticanje na nasilje ili mržnju, predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina….

“Kod nas se ove kazne apsolutno ne izriču, a svakodnevno imamo izlive mržnje”, poručila je Tadić-Mijović.

Portali nejasne vlasničke strukture i nepoznate adrese, često su platforme sa kojih se šire zabrinjavajući sadržaji. Nadležni poručuju da će pokušati da im stanu na kraj.

“On mora biti registrovan u našem pravnom sistemu. Neće moći da postoji neki portal za koji vi ne znate, to će samo po sebi predstavljati jedan prekršaj, koji će bit novčano kažnjiv”, rekla je Vujović.

Jedna od novina biće da osnivač medija koji bude kažnjen za govor mržnje, neće moći da pristupi Fondu za medijski pluralizam.

Ministarka Vujović najavila je i da će Crna Gora dobiti Mrežu za borbu protiv govora mržnje, onlajn uznemiravanja i dezinformacija.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije