Komentari i analize Pravda za Davida - grupa građana koji se bore za funkcionisanje pravne države

Dvostruki standardi banjalučke policije

Banjalučka policija toleriše najrazličitija neprijavljena 'javna okupljanja' pripadnika vladajućih stranaka, a hapsi i sudski procesuira građanske aktiviste, uskraćujući im elementarna ljudska prava i građanske slobode. Portal Gerila u kontinuitetu piše o ovoj praksi kojom se dovode u pitanje osnovni postulati pravne države. (Antikorupcija.info)
U Banjaluci se nastavljaju svakodnevna javna okupljanja (prema tumačenju banjalučke Polcijske uprave) na koje policija u Banjaluci ne reaguje. Posljednji primjer je okupljanje kandidata DNS-a za odbornike u Banjaluci koji su se okupili ispred banjalučke gradske uprave a fotografije bez bojazni od reakcije banjalučke policije podijelili su na društvenim mrežama.

 

predsjednik DNS-a i banjalučki kanidati te stranke, foto DNS

Iz banjalučke Polciijske uprave nisu odgovorili na pitanja u vezi sa ovim (prema njihovim ranijim tumačenjima) javnim okupljanjem niti da li su iz banjalučkog DNS-a prijavili skup i da li je skup odobren.

“Javni skup” Ujedinjene Srpske, izvor FB Ujedinjena Srpska

Isto tako, iz banjalučke Policijske uprave još nisu odgovorili ni na pitanja u vezi sa nedavnim okupljanjem članova Ujedinjene Srpske. Na posljednjoj konferenciji za medije načelnik banjalučke Policijske uprave, Miloš Brkić, rekao je da će policija provjeriti o čemu se radi.

Konferencija Mladih SNSD Banjaluka u subotu 29.8.2020. godine

Prije petnaestak dana javno okupljanje (prema tumačenjima koje na konferencijama za medije daju vodeći ljudi PU Banjaluka) organizovali su i Mladi SNSD-a a predsjednik mladih te stranke u Banjaluci, Momčilo Antonić za BIRN BiH je rekao da nisu ništa prijavili jer nisu organizovali nikakvo javno okupljanje već konferenciju za medije.

Inače, Zakon o javnom okupljanju Republike Srpske sva prethodno nabrojana okupljanja ne prepoznaje kao javna okupljanja jer se javnim okupljanjem posmatra samo skup na kojem se iznose određeni zahtjevi, nose parole ili transparenti. Ostala okupljanja ne moraju biti prijavljena i spadaju pod Ustavom zagarantovana prava građana u Republici Srpskoj.

Konferencija za novinare “Pravde za Davida”. Izvor: “Pravda za Davida”, Facebook

Ono što je, međutim, zanimljivo jeste da policija u Banjaluci određenim građanima ne dozvoljava isto što dozvoljava drugim građanima. Tako je u posljednjih nekoliko mjeseci u nekoliko navrata prekinuto “okupljanje” građana okupljenih oko neformalne grupe “Pravda za Davida” iako se ta okupljanja u ničemu ne razlikuju od gore navedenih okupljanja koje je policija ignorisala.

 

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije