Za sportsko-rekreacionu zonu a ne odlagalište šljake - Inicijativa protiv odlagališta šljake i pepela iz Termoelektrane u MZ Šićki Brod, Tuzla

Edin Delić: Elektroprivreda BiH – Građani Lukavca 0:1

Nema odlaganja šljake iz Termoelektrane Tuzla na jezeru Šićki Brod - do daljeg

Konačno mogu potvrditi radosnu vijest da su napori građana i nevladinih organizacija, a u kojim sam intenzivno učestvovao, urodili plodom: pokušaj Elektroprivrede BiH da podvali resornom Federalnom ministarstvu za zaštitu okoliša i građanima Tuzlanskog kantona nije uspio, napisao je kandidat za gradonačelnika Lukavca Edin Delić na zvaničnom Facebook profilu.

Posjetimo se da je EP BiH u zahtjevu za produžetak važenja aktuelne okolinske dozvole navela i zahtjev za odlaganje elektrofiltarskog pepela i šljake na prostoru bivšeg površinskog kopa Šićki Brod, u kome se formirala jezerska akumulacija koju građani koriste u rekreativne i turističke svrhe.

Namjera EP BiH je bila nezakonita iz više razloga. U prvom redu ne može se “produženje okolinske dozvole” koristiti za otvaranje novog pogona ili emitera, ali to nije najveći propust.

Formalno gledano područje PK Šićki brod još uvijek je aktivni rudnik, jer Rudnici Kreka nisu isti zatvorili u skladu sa Zakonom o rudarstvu. Iako se ugalj ne otkopava, RL Kreka i danas imaju koncesiju za otkopavanje pijeska na ovom lokalitetu. Put od aktivnog rudničkog objekta do deponije elektrofilterskog pepela i šljake ne može nikako biti skraćen samo na produžetak važenja postojeće okolinske dozvole.

Procedura po “rudarskim propisima” znači da se mora uraditi projekat zatvaranja Rudnika, kojim će se utvrditi stanje radova, kosina, eventualne opasnosti, zaštitne mjere, stanje površine, slijeganja, te predložiti mogućnosti daljeg korištenja prostora.

Takav Projekt ide na upoznavanje i saglasnost lokalne zajednice (u ovom slučaju Grada Tuzla i Općine Lukavac), te odobrenje Federalnog Ministarstva energije i rudarstva. Nakon odobrenja i postupka po Projektu, općine rade izmjene svojih prostornih planova, u kojim planiraju dalju upotrebu prostora.

Tek ako lokacija odgovara kriterijima za izgradnju odlagališta i nakon što se ispoštuju prava građana i lokalne zajednice, može se pokrenuti procedura dobijanja nove okolinske dozvole za novo postrojenje.

S obzirom da znam u kakvom je stanju teren, te poziciju prostora o kome se govori, jasno ću ponoviti svoj stav: lokacija PK Šićki brod je veoma nepovoljna za izgradnju deponije pepela Termoelektrane Tuzla.

Ne samo da se neću nikada složiti sa ovakvim rješenjem, već sam u više navrata obećavao građanima da ću štiti ovaj prostor – prvo koristeći sve zakonske mogućnosti, a ako ustreba i blokirati pokušaje izgradnje.

Bacanje pepela u ovaj prostor bi trajno ugrozilo opstanak stanovnika Bistarca, Pošića i Šića, a indirektno bi velike posljedice osjetili i građani Lukavca i Tuzle.

Moj stav je jasan: odlučno NE deponovanju šljake na podrućju Šićkog Broda!

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije