Neformalna grupa građana Drvara i Bosanskog Grahova protiv odlaganja otpada iz Italije u njihovoj opštini Vijesti

Građani Drvara i Bosanskog Grahova blokirali saobraćaj zbog sumnjivog otpada iz Italije

Građani Drvara, opštine u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine blokirali su saobraćaj prema Bosanskom Petrovcu. Protestuju zbog otpada smještenog u krugu nekadašnje firme “Grmeč”, tvrdeći da je tekstilni otpad istovaren i ispred nekadašnje firme “Unis”.

Stanovnici Bosanskog Grahova, opštine na jugozapadu BiH, ranije su blokirali putne pravce prema Drvaru, Livnu i graničnom prelazu Strmica ka Hrvatskoj u znak protesta što je u centar grada istovaren reciklažni otpad iz Italije.

„Dok se otpad ne ukloni, pomrijet ćemo ovdje, nećemo se skloniti odavde dok se god sve ne skloni i ne izvrši se dezinfekcija svih objekata u koje su htjeli odložiti otpad nama iz Italije, a koji su dotjerali ovdje iz zaraženih područja, da ga ovdje spaljivaju“, rekao je za RSE stanovnik Bosanskog Grahova Mirko Blagojević.

Nakon blokade puteva, oglasila se i ministrica okoliša i turizma Federacije BiH Edita Đapo. U saopštenju objavljenom na zvaničnoj web stranici ministarstva navodi se kako je ministrica Đapo odmah po saznanju da je u Bosanskom Grahovu i Drvaru odložen reciklažni otpad, obavijestila i zamolila Federalnu upravu za inspekcijske poslove da hitno reaguju i utvrde da li je riječ o opasnom ili bezopasnom otpadu, te da li je propisno lagerovan.

Dalje se navodi kako je Federalno ministarstvo okoliša i turizma u skladu sa svojim nadležnostima izdalo dozvolu za uvoz neopasnog otpada za reciklažu.

“To znači da je operater “Krom reciklaža d.o.o. Drvar” bio obavezan da neopasni otpad, odnosno sirovinu, odveze u kompaniju u kojoj se odmah vrši reciklaža, odnosno proizvodi sirovina ili gotov proizvod koji se plasira na domaće ili inozemno tržište“, navodi se u saopštenju ministrica Đapo.

Ministrica Đapo navodi kako je Kanton 10 kompaniji “Krom reciklaža d.o.o. Drvar” izdao dozvolu za upravljanje otpadom.

“Prema tome, nadležno kantonalno ministarstvo i inspekcija dužni su da vrše kontrolu odlaganja otpada“, navodi se u saopštenju.

Na zvaničnoj Facebook stranici Opštine Drvar oglasila se i načelnica, Dušica Runić.

Ona je napisala kako je sa ciljem zaštite zdravlja i interesa svakog građanina ove Opštine uputila Opštinskom vijeću zahtjev za hitnim sazivanjem vanredne sjednice koja će biti održava 03. jula. Na sjednici će se razmatrati aktualna problematika odlaganja otpada na području Opštine Drvar sa prijedlogom donošenja hitnih zaključaka i mjera, stoji u objavi načelnice Runić.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije