Jer nas se tiče - Inicijativa za izmještanje deponije Uborak, Mostar Vijesti

Građani protestovali ispred deponije Uborak: Spasite nas ekološke bombe

Godinu nakon prve blokade deponije Uborak, građani i aktivisti okupljeni oko Udruženja “Jer nas se tiče“, okupili su se simbolično ispred deponije.

Njihovi zahtjevi i dalje su isti, a kažu i kako su od 10. juna 2019. do danas ipak ostvarili određeni napredak i izborili se za neka od prava koja im pripadaju.

Predsjednik Udruženja Omer Hujdur u izjavi za medije poručio je vlastima da građani ne odustaju, te da neće dozvoliti da se proširuje deponija koja nema ni okolinsku dozvolu.

“Nećemo dozvoliti da nas prave budalama. Želimo stati ispred deponije i jasno se usprotiviti apsurdnom proširenju iste, i to na osnovu stare okolinske dozvole koja je istekla još u oktobru 2019. godine. Već smo uložili žalbu drugostepenoj komisiji Federalnog inspektorata, a ako ne bude povoljnog odgovora, ići ćemo sa tužbama i sudskim procesima. Prethodno bismo ponovo i blokirali deponiju“, rekao je Hujdur.

Samija Kazazić kazala je da vlasti love u mutnom, te da obično na sastancima sa građanima kažu jedno, a u medijima kasnije nešto sasvim drugo.

“Nije nam do kraja jasno šta se događa s našim problemom i mi naravno ponovo dižemo glas za očuvanje zdravlja i spas naših života. Jasno je da nisu čista posla, te da se ovdje protupravno i na najprimitivniji način i dalje odlaže smeće. Želimo život bez ove ekološke bombe“, poručila je Kazazić.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije