Građanski aktivizam u susjedstvu

Hrvatska: Mirela Čavajda i njena advokatica dobile nagradu za promicanje društvenih sloboda

Sa protesta podrške Mireli Čavajdi (Foto: Gabriela Zrilić, Global)
Fond za druge je nagradu "Nada Dimić" za promicanje društvenih sloboda u Hrvatskoj dodijelio Mireli Čavajdi i njenoj odvjetnici Vanji Jurić.

Ovogodišnja nagrada “Nada Dimić” dodijeljena je Mireli Čavajdi, čiji je prekid trudnoće zbog zloćudnog tumora bebe uzbunio hrvatsko društvo, i njezinoj odvjetnici Vanji Jurić, koja je dala izniman doprinos u borbi za ostvarivanje njezinih prava.

“Mirela Čavajda osoba je godine u Hrvatskoj. Njezin postupak, odluka da javno iznese svoj slučaj i javno zahtijeva provedbu zakona izniman je primjer građanske hrabrosti, u kojoj se izložila neprijateljskoj javnosti iako to nije morala učiniti, a u korist tisuća drugih žena u Hrvatskoj”, istaknula je u obrazloženju nagrade članica žirija novinarka Snježana Pavić.

“Nagrada se dodjeljuje osobama ili kolektivu koji su svojim djelom i angažmanom ostavili važan trag u javnom, kulturnom i društvenom životu, čije su originalne, inovativne i provokativne prakse bile motivirane kritikom vladajućih odnosa u društvu i doprinosom promjenama ekonomskih, socijalnih i političkih odnosa”, istaknuto je.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije