Građanski aktivizam u susjedstvu

Hrvatska: In Memoriam – Umrla je hrvatska heroina Ankica Lepej, časna i hrabra žena koja nije željela šutjeti

Redovnu subotnju rubriku vijesti iz svijeta danas počinjemo in memoriamom Ankici Lepej, najznačajnijoj hrvatskoj ''zviždačici'', koja je otkrila kriminogenu pozadinu autokratskog režima na čelu sa tamošnjim ''ocem nacije''. Sličnih pokušaja bilo je i u BiH - sjetimo se svjedočenja o umiješanosti ovdašnjeg ''bošnjačkog lidera'' u ratne razmjene teritorija i nikad razjašnjenih skandala sa pomoći BiH koja se netransparentno i privatnim kanalima i na privatne račune slijevala iz arapskog svijeta. No, za razliku od ovog Ankicinog čina (koji je nju lično koštao životne drame, ali je ostvario stanoviti uticaj na društvo) bosanski pokušaji da se otvoreno progovori o ovdašnjim vođama odbio se o snagu izgrađenog kulta ličnosti. I o autodestruktivnu filozofiju ''Možda je lopov, al je naš''. Koja se naslanjala na one još odvratnije ''Možda je zločinac al je naš'', odnosno: ''Zločina je bila na svim stranama'' i ''Heroj a ne zločinac''. Posljedice neprovedene postratna denacifikacije Balkana, a pogotovo BiH, koju je pratila i neprovedena dekriminalizacija, osjećamo, evo, do danas. (S.Š., Antikorupcija.info)

U Zagrebu je od posljedica teške bolesti, preminula Ankica Lepej, hrabra žena koja je devedesetih godina radila u banci i s pozicije bankovne službenice medijima otkrila neobične i neobjašnjive iznose novca na računu obitelji Tuđman, točnije na računu Ankice Tuđman, supruge prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

U pitanju je bila jedna od najvećih afera devedesetih godina, koja niti do danas nije ostala zaboravljena. Zagrebačka policija tad je nudila milijun kuna onome tko otkrije tko je novinarima doturio podatke o računu Ankice Tuđman na koji je bilo položeno 210 tisuća maraka i 15 tisuća dolara, što je u ono vrijeme, kao što je uostalom i danas, bio vrlo respektabilan izbnos.

Zbog svog čina Ankica Lepej je izgubila radno mjesto, a protiv nje je bio pokrenut i kazneni postupak. Ankica Lepej tad je dovedena na rub egzistencije, ali u javnosti je isticala da nikad nije požalila zbog onog što je učinila. Smatrala je da javnost ima pravo znati. Policija se nikad nije bavila porijeklom novca na računu Tuđmanovih, a iz tog vremena ostat će zamapćena i izjava Smiljka Sokola izrečena tim povodom. On je, naime, tvrdio da novac nije imovina.

Kao i mnogi drugi u pandemiji, Ankica Lepej umrla je s koronom. Da se zarazila otkrila je sredinom prosinca, kad je na svom facebook zidu napisala: “Još mi je samo falila beštija korona. Satrat ću ja nju, budite sigurni.” Na žalost, tu bitku hrabra i časna Ankica Lepej je izgubila.

Njezino ime ostaje kao sinonim za građansku hrabrost, kao simbol borbe pojedinca protiv korumpcije na najvišim razinama države. Uz njezino ime neka pristane poznati poklič: “Navik on živi ki zgine pošteno.”

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije