Pravda za Dženana - grupa građana koji se bore za funkcionisanje pravne države

Ifet Feraget: Koji su novi detalji u predmetu “Dženan Memić”? (VIDEO)

Pred državnim pravosuđem je predmet “Dženan Memić”. Danas su održani sastanci o istrazi. Novih detalja ima, o čemu smo razgovarali sa Ifetom Feragetom, advokatom porodice Memić.

Kažite nam detalje i zaključke današnjih sastanaka. Jeste li ohrabreni ili razočarani?

Razočaran nisam, ohrabren jesam. Razlog za to je da je ovo već neki u nizu od sastanaka gospodina Muriza Memića, kao oštećenog, i mene, kao njegovog punomoćnika, što prevazilazi standarde našeg zakona o krivičnom postupku, ali je u skladu sa međunarodnim pravilima. Oštećeni je, prema našem zakonu o krivičnom postupku, u potpunosti marginaliziran. Ja očekujem da će ta nepravda biti ispravljena. Nešto će se provesti, reforma pravosuđa, nego što će se izvršiti izmjena zakona o krivičnom postupku, gdje nam od koristi može biti ono što se dešava u susjedstvu.”

Jeste li zadovoljni dinamikom istrage?

Zadovoljni i ohrabreni jesmo, jer smo po ko zna koji put imali priliku sresti se sa tužiocem koji postupa u tom predmetu, gospodinom Ćazimom Hasanspahićem, i njegovim saradnicima. Dobili smo čitav niz informacija, o kojima ne možemo govoriti. Istraga je proširena, dobro napreduje. Kada će biti tužilačka odluka, to ne znamo. Očekujemo ono najbolje. Ovo sad je sve vraćanje duga kantonalnim tužiocima, koji svjesno i namjerno zataškavaju očigledno ubistvo, kao što je slučaj i u Banjoj Luci.”

Prema Vašem mišljenju, kakve su reforme neophodne, kako bi se inače ubrzali svi procesi?

Reforma je, po pravilu, popravljanje stanja na bolje. Mi evo skoro 20 godina popravljamo stanje u pravosuđe, a mislim da je ono sve gore i gore. Evropska komisija je to prepoznala, i u prvi plan stavila integritet. Kada govorimo o integritetu, ne možemo ne govoriti o odgovornosti. Građani moraju imati povjerenje u ono što vi radite, da bismo imali jedan efikasan pravni sistem. Analiza rada pravosuđa i stanja vladavine prava davno je najavljena. Sjetimo se samo pisma koje je raniji komesar za proširenje Johannes Hahn uputio porodicama Memić i Dragičević. Najavio je da će biti izvršena analiza, da će se održati konvencija o stanju vladavine prava u BiH, koja je održana prošle godine, kada je u Sarajevo stigao gospodin Priebe, kao nezavisni ekspert.

U konačnici, date su preporuke, koje nisu ništa drugo nego određena vrsta vrlo jasnih sugestija, i ukoliko se ne ispoštuju, najavljeno je uskraćivanje finansiranja iz evropskih fondova. Stanje u BiH pravosuđu je alarmantno. Najbolji put ka toj reformi je rješavanje, između ostalih, i ova dva slučaja, u kojima postoje apsolutno svi dokazi, da upravo oni koji su dužni da provode zakon, ni manje ni više nego zataškavaju dva očigledna ubistva. Znam da su to teške optužbe, ali ja stojim iza svojih riječi. Mi ne vršimo pritisak na pravosuđe, nadamo se da će Tužilaštvo BiH isto tako preuzeti istragu ovih slučajeva.”

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije