Pravda za Dženana - grupa građana koji se bore za funkcionisanje pravne države

Istina oslobađa – Preko 2.000 građana na protestima za istinu o ubistvu Dženana Memića.

Danas je u Sarajevu bio lijep i sunčan dan. Na protestima za istinu o ubistvu Dženana Memića prisustvovalo je više od 2.000 ljudi.

S obzirom koliko je građana napustilo Bosnu i Hercegovinu, odnosno, koliko je ostalo, ovo su bili, za naše standarde, masovni protesti. Ovo je pokazatelj da kada se organiziraju mirni protesti i kada se zna ko ih i zbog čega organizira, i ko i zbog  čega demonstrira, onda vidimo da ne spavaju svi građani i da su neki itekako budni.

Zamislimo ovaj dan kao novi početak za sve građane ove zemlje a naročito građane Sarajeva koji imaju odgovornost i obavezu da zahtijevaju istinu u slučaju Memić ne samo zbog Dženana i njegove porodice, ne samo zbog Davida Dragičevića i njegove porodice i ne samo zbog sve ostale ubijene djece i njihovih porodica već zbog sve naše djece koja su još uvijek živa. Da li će neka od njih već sutra biti nove žrtve, zavisi od onoga što ćemo svi mi građani uraditi danas.

Ukoliko je političarima još imalo stalo do istine i pravednog društva, a bez toga nijedno društvo nema sretnu budućnost, i ako im je stalo do pravne države i vladavine zakona, onda će učiniti potrebno i dozvoliti da se rasvijetle slučajevi ubistava Davida i Dženana. I da se konačno izvedu pred lice pravde odgovorni, ne samo izvršioci već i njihovi saučesnici bez obzira na kojoj se poziciji nalaze i bez obzira ko ih štiti.

Ako političarima nije stalo do istine i pravednog društva, vladavine zakona i pravne države, onda ne trebaju očekivati ni od građana da i dalje vjeruju u vladavinu zakona i pravnu državu.

Pred političarima je izbor, a ne očekujemo da će birati mudro.

Pred građanima je izbor – da li ćemo opet dozvoliti da političari rade šta god hoće bez obzira na zakon, da i dalje rade sve osim onoga za šta ih decenijama izdašno plaćamo?

Od političara ne trebamo očekivati ništa dobro, i to nije veliko pitanje.
Šta da očekujemo sami od sebe da nam svima bude bolje?

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije