Radnički protesti

“Izdajnici” izlaze na ulicu – prednost ipak dali dostojanstvu i borbi za bolji položaj radnika

Radovane, na ulicu ti izlaze službenici, demineri, spasioci, ljekari, medicinske sestre, policajci i ostali, svi oni kojima si ti poslodavac!" - poručio je u obraćanju premijeru Vlade RS Radovanu Viškoviću predsjednik Sindikata uprave Božo Marić.

“Ne traži povišicu, da ne postaneš izdajnik!”, javno se oglasio  predsjednik Sindikata uprave, Božo Marić, povodom najavljenog izlaska na ulicu članova pet sindikata zaposlenih u ovoj oblasti, potvrdivši da će se, i pored opasnosti od takvog etiketiranja od strane vlasti, okupiti 29. septembra u 12 sati u banjalučkom Parku “Mladen Stojanović”.

Naglasio je da je to njihov vid borbe za dostojanstven rad, borbe za bolji položaj radnika Republike Srpske. “Nema predaje – mora se ustrajati!”, poručio je sa svog profila na društvenim mrežama Marić”, a lično je premijeru Vlade RS Radovanu Viškoviću uputio i Otvoreno pismo, koje prenosimo u cjelosti.

“Dragi Radovane, kad te Milorad Dodik ne pozove na sastanak sa sindikatima, onda i ne čudi da nisi u toku šta od dogovora nije ispoštovano? Zaista je tragikomično da se ovako obraćaš svojim radnicima kojima si poslodavac. Dobro znate da je pet sindikata odbilo potpisivanje cijene rada i to nije bio naš zahtjev. Naš zahtjev je bio JASAN – uvećanje ličnih primanja koja su ekvivalent naknadama za topli obrok i regres. Od toga ispoštovan je dio, odnosno, uvećanje od 100 KM, dok je razliku odnosno 160,00 KM trebalo ispoštovati u drugom kvartalu ove godine. To što spinujete javnost o tome da ste sve ispoštovali – niste Radovane. Oko 55.000 radnika je toga svjesno, to što dio kolega (prosvjeta i pravosuđe) ne želi da učestvuje u našoj borbi, neka služi njima na čast i o tome će im suditi njihovo članstvo. To što osporavaš zaključivanje kolektivnog ugovora za zaposlene u lokalnim zajednicama i kolektivnog ugovora za zaposlene u javnim službama je posebna priča. To što ti radnici nemaju uplaćene doprinose za zdravstveno osiguranje, to što kao poslodavac imate milione neplaćenih prekovremenih sati je posebna priča!

Elem Radovane, na ulicu ti izlaze službenici, demineri, spasioci, ljekari, medicinske sestre, policajci i ostali, svi oni kojima si ti poslodavac!” – poručio je u obraćanju premijeru Vlade RS Radovanu Viškoviću predsjednik Sindikata uprave.

To je, zapravo, njegova reakcija na stav Viškovića i Vlade RS nakon najava okupljanja nezadovoljnih radnika dijela javne uprave RS krajem ovog mjeseca.

“Protesti su pravo sindikata ali razlozi koji se navode za proteste nisu mi do kraja jasni iz razloga jer sporazum koji je zaključen 1. juna 2022. godine između Vlade i ovih pet sindikata je do kraja ispoštovan. Povećane su plate u maju 2022. godine za 10 odsto, potom su linearno povećane plate u avgustu iste godine po 100 KM, i u januaru ove godine povećane su za pet odsto plate koje su bile manje od prosjeka na nivou Republike Srpske. I tačka 4 na koji se pozivaju sad ovi sindikati je ispoštovana” – javna je objava iz Vlade RS i stav premijera Viškovića.

Podsjećamo, predstavnici pet granskih sindikata održaće “protest u pokretu”, 29.09.2023. godine u Banjaluci. To je zajednička odluka Sindikata uprave Republike Srpske, Sindikata radnika unutrašnjih poslova Republike Srpske, Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske, Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske i Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Republike Srpske. Odluka je donesena na ovonedjeljnom održanom Saboru sindikata, koji predstavljaju oko 30.000 zaposlenih u javnim institucijama u RS.

Predviđeno je u podne okupljanje u Parku “Mladen Stojanović”, zatim šetnja okupljenih do  zgrade Vlade Republike Srpske i Palate predsjednika RS, gdje će predati zahtjeve. Protest će biti okončan na Trgu Krajine.

“Razlozi za organizovanje protesta su nepoštovanje Sporazuma o platama i nepovećanje ličnih primanja u 2023.godini, nepostojanje i opstrukcija zaključivanja Posebnih kolektivnih ugovora, neizmireni doprinosi za zdravstveno osiguranje, milioni prekovremenih narađenih sati koji nisu plaćeni i niz drugih” – današnja (15.09.2023.) je izjava portalu Antikorupcija.info predsjednika Sindikata Uprave RS Bože Marića.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije