Radnički protesti

Izlaze na ulicu: Medicinari, policija, uprava…: “Prevareni smo”

Predstavnici pet granskih sindikata održaće protest u pokretu 29.09, potvrdio je predsjednik Sindikata uprave, Božo Marić.

To je zajednička odluka Sindikata uprave Republike Srpske, Sindikata radnika unutrašnjih poslova Republike Srpske, Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske, Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske i Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Republike Srpske, koji su danas održali Sabor sindikata i koji predstavljaju oko 30. 000 zaposlenih.

Marić je rekao da će protestno okupljanje biti u Parku “Mladen Stojanović”, u podne, a nakon toga će okupljeni odšetati do zgrade Vlade Republike Srpske i Palate predsjednika RS gdje će predati zahtjeve. Protest će biti okončan na Trgu Krajine.

Marić je naveo i da su izigrani  od strane poslodavca, Vlade Republike Srpske, koja nije ispoštovala sporazum o povećanju plata u drugom kvartalu ove godine.

“Svi mi znamo u kakvoj državi živimo i da će biti pritisaka, ali svaki radnik koji bude trpio pritiske od svojih direktora regovaćemo. Članovi pert sindikata će se okupiti ispred te isntitucije i poslati proruku šta mislimo o njemu”, istakao je Marić.

Predsjednica Sindikata radnika unutrašnjih poslova Anica Joldić poručila je se sporazum mora ispoštovati i podjetila da je sve krenulo kada je ovih 5 sindikata podnijelo interpelaciju u NSRS.

“Od kraja maja do danas Vlada RS se ponaša kao uspavana ljepotica, ni jednom nisu reagovali”, navela je Joldić.

Navela je i podatak da u posljednjih šet godina policijski službenici MUP-a RS imaju preko 2,3 miliona prekovremenih sati, a da za 1,1 milion sati nisu dobili ni minut odmora, niti marku za prekovremeni rad.

Podsjetila je šta Sindikat još očekuje:  “Dogovor je bio 198 KM toplog obroka, dobili smo 100 KM u avgustu prošle godine, ostaje još 98 KM I treba da dobijemo određenu finansijsku naknadu na ime regresa”.

Predsjednik Sindikata doktora medicine Republike Srpske, Jovica Mišić je naveo da njihove kolege u Federaciji BiH imaju osnovnu početnu platu veću za 200 do 300 KM: “Neka nam barem izjednače platu sa kolegama u Federaciji BiH”.

Željko Šukalo, predsjednik Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti RS je takođe rekao da odustajanja od zahtjeva nema, dok je Mirko Šerbedžija, predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske, pozvao I Sindikat zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske da im se pridruži na protestima 29.09.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije