Neformalna grupa građana Drvara i Bosanskog Grahova protiv odlaganja otpada iz Italije u njihovoj opštini Vijesti

Ministrica Edita Đapo najavila krivičnu prijavu zbog otpada u Drvaru i Bosanskom Grahovu

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo u ponedjeljak će podnijeti krivičnu prijavu i zatražiti od nadležnih istražnih organa da ispitaju sve dozvole koje je dobila firma "KROM reciklaža d.o.o." Drvar, čiji postupci su posljednjih dana zabrinuli građane općina Drvar i Bosansko Grahovo.

Iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma saopćeno je da će to uraditi jer je neophodno ispitati sve okolnosti kako je strani investitor iz Srbije dobio sve dokumente od Općinskog suda u Livnu, potom potrebne dokumente izdate od Općine Drvar i dozvolu za upravljanje otpadom koju je izdalo Kantonalno Ministarstva graditeljstva obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona 10.

“Moram istaći to da Federalno ministarstvo okoliša i turizma dokumentaciju cijeni na osnovu onoga što dobije. U slučaju firme ‘KROM reciklaža’ d.o.o. mi smo dobili uredne dokumente. I na osnovu njih morali smo postupati. Federalno ministarstvo okoliša i turizma, kao i u nekim drugim slučajevima kada je u pitanju izdavanje dozvola, tako i u ovom slučaju, dovedeno je pred svršen čin. Ako nam stranka dostavi urednu dokumentaciju koju izdaju niži nivoi vlasti, mi htjeli to ili ne, po zakonu moramo izdati dozvolu. Zbog toga je sada neophodno da tužilaštvo istraži kako je firma ‘KROM reciklaža’ d.o.o. registrirana u sudu, a sud napisao da je sjedište firme u zgradi Općine Drvar, ali i sve druge detalje”, istakla je Đapo.

Navela je kako podržavam načelnicu općine Drvar Dušicu Runić i građane Drvara u njihovoj borbi da se sve sumnjive okolnosti izvedu na čistac.

“Također, pozivam kantonalnog ministra da objasni zašto je kantonalna dozvola izdata bez javne rasprave i učešća javnosti. Ako je firma registrovana na adresi Titova 1 u Drvaru, a na toj adresi se nalazi zgrada Općine Drvar, očigledno je da postoje određene malverzacije. Ukoliko se ustanovi da kompanija nije spremna za rad, otpad koji je uvezen iz Italije bit će vraćen, uvoznik kažnjen, a svi u Općini Drvar i Kantonu 10 koji su izdali potrebne dokumente i dozvole za rad odgovarat će u tužilaštvu”, istakla je Đapo.

Poručila je kako se tokovi otpada prate u EU i BiH, tako da nema bojazni da neopasni otpad može ostati u BiH ukoliko se ne upotrebljava u svrhe za koje je uvezen.

“U kontaktu sam sa Federalnom inspekcijom koja je u petak prikupila informacije iz Kantona i nadam se da će čim prije otići u Drvar”, zaključila je ministrica Edita Đapo, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije