Hrabre žene Kruščice - Inicijativa za sprječavanje gradnje MHE na rijeci Kruščici Vijesti

Mještani Kruščice poručili da neće dopustiti izgradnju MHE

Mještani naselja Kruščica, u blizini Viteza, najavili su da su spremni i na ponovne prosvjede, nakon što su investitori objavili da ne odustaju od izgradnje mini hidorelektrane na rijeci Kruščici.

U organizaciji Ministarstva prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova Srednjobosanske županije (SBŽ), u Travniku je u srijedu održana rasprava o izdavanju okolišne dozvole za mini hidroelektranu “Kruščica 1”, čiji investitor je tvrtka “Genaa” d.o.o. iz Viteza.

Predsjednica Mjesne zajednice Kruščica Tahira Tibold podsjetila je da su prethodnih godina dodijeljene koncesije za izgradnju dvije mini hidroelektrane na rijeci Kruščici, zbog čega su mještani, uz prosvjede tijekom 2017. i 2018. godine, započeli i pravni proces.

– Oni sada počinju sve iz početka, jer im je sud poništio urbanističku, građevinsku i okolišnu dozvolu. Oni ne odustaju i idu dalje, ali ne odustajemo ni mi i nećemo im dati da prođu. Voda je nama život, a oni je uzimaju – kazala je Tibold novinarima.

Direktorica firme “Genaa” d.o.o. Vitez Adisa Balić potvrdila je novinarima da ova kompanija ne  odustaje od izgradnje mini hidroelektrane na rijeci Kruščici, ističući da ona neće naštetiti okolišu.

– Mi nemamo drugu opciju, jer smo već uplatili avans izvođaču radova i trpimo ogromne gubitke zbog odlaganja. Neće tu biti nikakve štete po okoliš i to pokazuju brojni elaborati, a postavila sam pitanje i predstavnicima mještana koji izvori energije su im ekološki prihvatljivi, ukoliko ne ovi iz obnovljivih izvora energije – kazala je Balić.

Ishod rasprave u Travniku, grupa mještana Kruščice čekala je ispred zgrade resornog županijskog Ministarstva, dok ih je na sastanku predstavljao odvjetnik, te eksperti i predstavnici eko udruga.

Uz ocjenu da su mini hidroelektrane recept za uništavanje okoliša, predsjednik Udruge “Eko akcija” iz Sarajeva Anes Podić kazao je novinarima da se postavlja pitanje zašto se izbjegavaju javne rasprave koje su zakonska obveza.

– Ovo je bio jedinstven primjer gdje se održava nekakva usmena rasprava, a da nisu pozvane žene iz Kruščice, nego njihov advokat koji je imao pravo delegirati dva stručnjaka. Izgleda da ovaj kanton pokušava izbjeći zakonske odredbe i Konvenciju po kojoj javnost mora biti uključena od ranih faza postupka. Ovdje toga nema i izgovor je korona virus, a ja sam u toj prostoriji bio jedini koji nosi masku – kazao je Podić.

Prema podacima Koalicije za zaštitu rijeka, koja okuplja nekoliko bh. organizacija za zaštitu okoliša, u BiH je do sada izgrađeno 106 malih hidroelektrana, dok je planirana izgradnji dodatnih 340.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije