Komentari i analize NGG "Sačuvajmo rijeke Foče" i UG "Bjelava" - Inicijativa protiv izgradnje MHE u opštini Foča

NOVALIĆ O UNIŠTAVANJU RIJEKA U BIH: Veliki sam ljubitelj prirode!

Portal Žurnal se, u jednom od svojih posljednjih tekstova, bavi cinizmom Federalnog premijera i vlasti koju on predstavlja: Premijer Novalić poručio je aktivistima za zaštitu rijeka da suosjeća sa njima jer je i sam veliki ljubitelj prirode. U isto vrijeme, Federalna vlada i njena ministarstva prave se da nisu ni dobili zaključke Parlamenta o zabrani izgradnje mHE.

-Ja lično podržavam nevladine organizacije koje se bave zaštitom okoliša. Kao veliki zaljubljenik u prirodu, uvijek ću podržati projekte za očuvanje okoliša. Mislim da su nam čiste rijeke bitnije od struje: mi smo možda jedina zemlja u regionu koja je energetski neovisna, dovoljno energije dobijamo iz drugih izvora. Naše rijeke moramo očuvati čiste i takve predati narednim generacijama.

Ovo je poruka koju je prosvjednicima pred zgradom Federalne vlade u Sarajevu 30. septembra uputio premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Nevladine organizacija i aktivisti pobunili su se i na ovaj način protiv izgradnje malih hidroelektrana u BiH. Njihovi zahtjevi manje-više su odavno poznati. Ta borba rezultirala je izglasavanjem zaključka o zabrani izgradnje mHE prije tri mjeseca, ali rok o moratoriju nije ispoštovan.

Da je premijer Novalić zaljubljenik u prirodu dokazuju tek fotografije sa bh. planina. U praksi: premijer Novalić ne čini ništa da ministarstva i ustanove koje su pod kontrolom (ili bi trebale biti) i u sastavu Vlade koju vodi poštuju zakonske propise.

Umjesto djelovanja, na koje ga je obavezao i Federalni parlament, premijer u tehničkom mandatu Fadil Novalić, nakon isteklog roka za zabranu izgradnje mHE šalje deklarativne poruke koje u praksi – ne znače ništa.

Njegova lažna zabrinutost i iskazivanje solidarnosti neće spriječiti uništavanje rijeka. Upravo zbog toga, umjesto floskula treba konačno – reagovati. Ali kako reagovati kada je većina ovih postrojenja u vlasništvu članova ili simpatizera Novalićeve matične stranke SDA? Kako reagovati ako to znači da će širom Federacije brojni “investitori” ostati bez izdašnih prihoda?

Ovo svakako nije prvi put da se premijer Novalić drži kao da nema veze sa problematikom o kojoj govori. Slično kao kada predsjednik VSTV-a moralizira o tome da li novinari mogu koristiti “nezakonito sačinjene snimke”. I jedan i drugi zapravo pišu/govore o sebi.

Fadil Novalić početkom septembra prisustvovao je sastanku sa specijalnim izaslanikom američkog State Departmenta za Balkan i zamjenikom pomoćnika državnog tajnika SAD-a Matthewom Palmerom.

– Kada su nas pitali šta bi mi željeli da nam SAD pomogne, rekli smo, pored ekonomije, to su svakako EU integracije na vanjskom planu i borba protiv korupcije na domaćem planu. Tu podrazumijevam pravosudni sistem i javni sektor koji je glomazan i realno generiše najveći procenat korupcije – rekao je nakon sastanka.

Dok je to izgovarao u Tužilaštvu BiH pisana je optužnica za najveću korupcijsku aferu ove godine, čiji je glavni akter.

BEZ KVORUMA U FOČI

Zamjeriti se investitorima ne smiju ni u drugom entitetu. U Foči je 1. oktobra trebala biti održana sjednica Skupštine Opštine Foča, na kojoj su se građani Foče trebali obratiti odbornicima i predstavnicima lokalne izvršne vlasti sa zahtjevima za obustavu radova na izgradnji mHE na rijekama Bjelava, Mala i Velika Bjelava.

Sjednica je otkazana jer, prvi put u posljednjih 10 godina, nije bilo kvoruma. Pojavilo se svega 11 od 25 odbornika. Investitor u mHE na Bjelavi je fočanski biznismen Gordan Pavlović. Odbornicima je lakše bilo ne pojaviti se na sjednici nego se zamjeriti uticajnom biznismenu.

-Većina odbornika i sam načelnik se nisu ni pojavili na ovoj veoma bitnoji posljednoj sjednici Skupštine Opštine Foča u ovom sazivu. Napominjemo da su se 3. i 5. tačka dnevnog reda današnje sjednice trebale odnositi na izgradnju mHE Bjelava, a da su u obraćanju građani Foče trebali da upoznaju odbornike o neregularnostima uočenih u ovom slučaju, te da predlože na usvajanje Deklaraciju Opština protiv izgradnje malih hidroelektrana – kažu u Udruženju građana Bjelava.

Podsjećaju da je UG “Bjelava” pokrenulo inicijativu na osnovu prikupljenih potpisa velikog broja građana, a u skladu sa Zakonom i Statutom opštine Foča za zakazivanjem Posebne sjednice SO na kojoj bi se raspravljalo o problematici izgradnje mHE na teritoriji opštine Foča. Njihov zahtjev je odbijen, a umjesto toga na današnjem dnevnom redu planirana je tačka koja se zove “Informacija o aktivnostima na izgradnji mHE “Bjelava” i to na prijedlog Odjeljenja za prostorno uređenje. Osim toga, druga tačka dnevnog reda današnje sjednice koja je bila vezana za Bjelavu jeste  “Prijedlog odluke kojom se ustupa zemljište opštine Foča za polaganje podzemnog cjevovoda radi izgradnje mHE Bjelava”.

Žurnal je već pisao da se radovi izvode bez potrebnih dozvola, a Udruženje građana Bjelava podsjeća da prilikom dodjele koncesije nije ispoštovan stav 3 javnog poziva u kojem stoji da je ponuđač dužan da prilikom izrade studija uvaži mišljenje Opštine Foča, odnosno preduzeća “Izvor” a.d. Foča od 20.6.2016. godine i 17.3.2017. godine:

– U navedenom mišljenju je jasno iskazana primjedba na gradnju planiranih mHE zbog ugroženosti gradskog vodovoda, a investitor nije dostavio studiju sa uvažavanjem svih uslova iz navedenog mišljenja. Naročito smo zabrinuti zbog probijanja trase za cjevovod duž toka rijeke Velike Bjelave u zoni zaštite gradskog vodovoda. Također, u ovom slučaju nisu riješeni ni imovinsko-pravni odnosi što je jedan od uslova za dobijanje dozvole za geološka istraživanja.

Izgradnju novih mHE aktivisti su pokušali spriječiti kada je od Narodne skupštine RS-a traženo da usvoji zaključke o uvođenju moratorija na male hidroelektrane u Republici Srpskoj. Zbog toga je tražena ostavka ministra energetike i rudarstva RS-a Petra Đokića, čije ministarstvo dodjeljuje koncesije, ali ta inicijativa nije prošla:

– Svakodnevno svjedočimo raskopanim koritima rijeka, uništenom biodiverzitetu, te posječenoj šumi zbog gradnje i rada malih hidroelektrana. Ministar Đokić je i zbog brojnih afera i istraga pokazao da je nekompetentan da bude na poziciji ministra energetike – naveli su tada u Koaliciji za zaštitu Rijeka BiH.

Pesimistično ili ne, ali primjer iz Federacije mogao bi komotno poslužiti i aktivistima koji se bora za promjene u institucijama u Republici Srpskoj. Čak i da je Narodna skupština RS-a usvojila tražene zaključke, pa čak i da su fočanski odbornici odlučili saslušati svoje sugrađane, to ne garantuje da bi preporuke u praksi bile i ispoštovane.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije