NGG "Sačuvajmo rijeke Foče" i UG "Bjelava" - Inicijativa protiv izgradnje MHE u opštini Foča U fokusu

Odbornici se nisu pojavili na Skupštini – strah od građana ili od investitora?

sdr
Većina odbornika i sam Načelnik nisu se pojavili na moguće posljednoj sjednici Skupštine Opštine Foča u ovom sazivu, ignorišući ozbiljnost problema o kome su trebali razgovarati i donijeti odluku. I bježeći od svoje odgovornosti.

Danas, 01.10., nije održana najavljena sjednica Skupštine Opštine Foče, na kojoj se trebalo raspravljati o gradnji mini hidroelektrana na fočanskim rijekama. Sjednica je otkazana zbog nedostatka kvoruma, što se, prema komentarima na licu mjesta „nije desilo u posljednjih 10 godina“.

Udruženje građana „Bjelava“, na osnovu prikupljenih potpisa velikog broja građana, a u skladu sa Zakonom i Statutom opštine Foča, još je sredinom jula, pokrenulo inicijativu za zakazivanjem Posebne sjednice SO na kojoj bi se raspravljalo o ovoj problematici. No, njihov zahtjev je odbijen, a umjesto toga prihvaćeno je da se o mini hidroelektranama raspravlja u okviru redovne sjednice koja je trabala biti održana danas. Te su na njen dnevni red stavljene tačka „Informacija o aktivnostima na izgradnji MHE Bjelava“, ali i tačka „Prijedlog odluke kojom se ustupa zemljište opštine Foča za polaganje podzemnog cjevovoda radi izgradnje MHE Bjelava“.

Odbornicima i predstavnicima lokalne izvršne vlasti, u ime građana koji se protive izgradnji mini hidroelektrana na fočanskim rijekama, trebao se obratiti predstavnik Udruženja građana Bjelava, Jovan Drakul, sa namjerom da ih informiše o neregularnostima uočenim u slučaju gradnje MHE na rijekama Bjelava, Mala i Velika Bjelava, te sa zahtjevom za obustavu radova na izgradnji mini hidroelektrana na području opštine Foča, odnosno sa prijedlogom da Skupština usvoji Deklaraciju „Opština protiv izgradnje malih hidroelektrana“.

Većina odbornika i sam Načelnik, međutim, nisu se pojavili na moguće posljednoj sjednici Skupštine Opštine Foča u ovom sazivu, ignorišući ozbiljnost problema o kome su trebali razgovarati i donijeti odluku. I bježeći od svoje odgovornosti.

Korumpiranost ili strah od odmazde uticajnog kontroverznog biznismena koji stoji iza nezakonitih radova, uništavanja prirodnih bogatstava, uzurpacije privatne imovine i štete koja se nanosi čitavoj zajednici – ostaje pitanje koje visi u vazduhu. I o kome će građani Foče morati razmišljati kad budu izlazili na skore izbore. Koji su, zapravo, mogući neposredni razlog za otkazivanje sjednice. I odgađanje oduke koja bi mogla da izazove nezadovoljstvo birača.

Mi ćemo samo podsjetiti da je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS potvrdilo da, u ovom slučaju, nisu vođeni postupci propisani Zakonom o zaštiti životne sredine i Zakonom o uređenju prostora i građenja za izdavanje dozvola i gradnju. Zbog čega je Centar za životnu sredinu, u ime Koalicije za zaštitu rijeka BiH, podnio krivičnu prijavu Republičkom javnom tužilaštvu RS-a, sa zahtjevom da protiv osumnjičenog bude pokrenut krivični postupak.

Aktivisti udruženja za zaštitu prirode, su, nakon vijesti o otkazivanju sjednice Skupštine, svojim performansima na Trgu Kralja Petra I, zajedno sa okupljenim građanima, izrazili nezadovoljstvo aktuelnim stanjem, neodgovornošću lokalne vlasti i uništavanjem prirodnih bogatstava Foče, zarad interesa pojedinaca.

„Ovim aktivnostima želimo da ponovo ukažemo da se radovi izvode bez potrebnih dozvola, da prilikom dodjele koncesije nije ispoštovan stav 3 javnog poziva u kojem stoji da je ponuđač dužan da prilikom izrade studija uvaži mišljenje Opštine Foča, odnosno preduzeća “Izvor” a.d. Foča od 20.6.2016. godine i 17.3.2017. godine. U navedenom mišljenju je jasno iskazana primjedba na gradnju planiranih MHE zbog ugroženosti gradskog vodovoda, a investitor nije dostavio studiju sa uvažavanjem svih uslova iz navedenog mišljenja. Naročito smo zabrinuti zbog probijanja trase za cjevovod duž toka rijeke Velike Bjelave u zoni zaštite gradskog vodovoda. Također, u ovom slučaju nisu riješeni ni imovinsko-pravni odnosi što je jedan od uslova za dobijanje dozvole za geološka istraživanja“, ističe Jovan Drakul ispred Udruženja građana Bjelava.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije