Građanski aktivizam u susjedstvu

Srbija: Održan novi protest ‘Vidi, gari, možemo zajedno’, protiv gradnje ‘Novog Sada na vodi’

Nekoliko stotina ljudi okupilo se danas na protestu „Vidi, gari, možemo zajedno“ u znak otpora zbog planova da se izgradi „Novi Sad na vodi“, i sa njega su poslali apel javnosti da se ujedini protiv aktuelne vlasti.

Reč „gari“ u novosadskom slengu znači „drugar“.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić ocenio je na protestu da je situacija u državi „nemoguća“.

„Iz dana u dan sve luđe i luđe stvari postaju normalne. Oni su rešili da unakaze ovaj deo Novog Sada zbog svog profita. Njih ne interesuje vaš život, već samo zarada i da ukradu ono što nisu do sada ukrali. Zato vas pozivam da branite svoj životni prostor. Vojvodina i Novi Sad se razlikuju po tome što se uvek znao red i znalo se gde se šta postavlja“, poručio je Bodrožić.

Arhitekta Dragoljub Bakić je podsetio da ta građanska inicijativa traje već 200 dana i ocenio da će se okupljati i u narednih 200 dana, kako bi to mesto u Novom Sadu bilo odbranjeno.

On je ocenio da postoji velika šansa da se vlast sruši u Beogradu.

„Dajte da prepišemo Mađare i Crnogorce i da osvojimo Beograd. To je mnogo važno, jer kad osvojimo prestonicu, to je trećina Srbije“, kazao je Bakić.

Nikola Krstić iz pokreta „Tvrđava“ iz Smedereva je rekao da aktivisti neće dozvoliti nesmetano zagađivanje vode i vazduha.

„Imamo posla sa ljudima koji na Dunav ne gledaju kao deo kolektivne svesti, već kao šansu da operu arapske i kineske pare i napune svoje džepove. Za njih je ovo šansa da konačno okupiraju ovu zemlju. U tome ih niko neće pojedinačno sprečiti, nijedan političar, već svi mi zajedno“, rekao je Krstić.

Đorđe Miketić iz odborničke grupe u Beogradu „Srce grada“ naveo je da nije dovoljna puka smena vlasti, već istinske promena celog sistema.

Branka Ćurčić iz Grupe za konceptualnu politiku kazala je da je politika mnogo šira od partijske i da se tiče svih građana.

Branislav Grubački iz Pokreta Novi optimizam pozvao je građane da se pridruže ekološkom protestu naredne subote u Beogradu.

On je pozvao građane iz svih delova Srbije koji se susreću sa sličnim problemima da pruže otpor id a ga učine masovnijim i efikasnijim.

„To zahteva jedinstvenu i združenu akciju svih pojedinaca, inicijativa, organizacija, koje čine građansko i demokratsko jezgro ovog društva“, naveo je Grubački.

Na protestu su sa razglasa puštane pesme „Novi Sad na vodi – ne“ i „Živeti slobodno“ Đorđa Balaševića.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije