Bivši radnici „Resod-Guming“ Tuzla okupili su se i ove srijede ispred zgrade Općinskog suda u Tuzli tražeći uvezivanje radnog staža od 90-tih godina i isplatu osam plaća.

Izražavaju nezadovoljstvo radom stečajnog upravnika i sudije, staž nije uvezan za oko 40 radnika, a firma je, nakon devet godina stečaja, prodata prošle godine.

REFIJA JUKIĆ, bivši radnik „Resod-guminga“, Tuzla

„Živim od poljoprivrede, imam krave, vozim mlijeko na mljekaru, imam dvoje djece na birou, muž ima minimalnu penziju, eto tako“, rekao je Jukić.

Lider Sindikata „Solidarnosti“, koji je danas organizirao proteste radnika Guminga u Tuzli i radnica Fortune u Gračanici, bez okolišanja kaže da u primjerima ova dva preduzeća svjedočimo djelovanju „stečajne mafije“.

SAKIB KOPIĆ, predsjednik Sindikata solidarnosti, Tuzla

„Stečajni upravnik u Gumingu je mimo znanja Odbora povjerilaca, a predsjednik Odbora povjeritelja je radnik Guminga, znači mimo znanja, prebacio na račun Porezne uprave 800.000 KM. Porezna uprava je od tih sredstava uvezala samo dvije godine staža radnicima a otišlo je 330 000 KM za nekakvu kaznu koju je davno nekad izrekla”, kazala je Kopić.

Stečajni upravnik u gračaničkoj Fortuni, uprkos nalogu Stečajnog vijeća, tokom tri godine vođenja stečaja nije napravio program reorganizacije, ali je za svoj angažman naplatio 72 000 KM. 310 bivših radnica pokušava putem advokata i tužbi ostvariti svoja prava prema Zakonu o stečajnom postupku, odnosno osigurati sredstva za uvezivanje radnog staža i otpremnine.

HASIJA NURIĆ, bivši radnik „Fortune“, Gračanica

  • „Ovdje sam radila od prvog dana, od ’81. radim u Fortuni. Dobila sam otkaz na kraju krajeva kad je došlo, ja nemam kud više. Imala sam s biroa primanja nekoliko, dvije godine, poslije, sad, ja nemam kud više. Bolje mi je u zatvor nego ovako živiti“, istakla je Nukić.

Iako su već podnijele veliki broj tužbi pokušavajući da ostvare svoja prava pred domaćim pravosuđem, radnice Fortune vjeruju da će tu pravdu dobiti u sudskom postupku koji namjeravaju pokrenuti pred međunarodnim sudskim institucijama.