Za sportsko-rekreacionu zonu a ne odlagalište šljake - Inicijativa protiv odlagališta šljake i pepela iz Termoelektrane u MZ Šićki Brod, Tuzla

Protest građana Tuzle i Lukavca: Deponija šljake u Šićkom Brodu će nas ubiti

Grupa od skoro 200 građana Tuzle i Lukavca večeras je u mjestu Bistarac održala mirni protest kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog mogućeg formiranja deponije šljake i pepela u neposrednoj blizini jezera Šićki Brod. Učesnici protesta kroz vapaj kantonalnim vlastima šalju upozorenje da će ih ova deponija ubiti.

Nacrt izmjena i dopuna Prostornog plana Tuzlanskog kantona (TK), između ostalog predviđa formiranje deponije šljake i pepela iz tuzlanske Termoelektrane uz jezero Šićki Brod.

Građani i stručnjaci u nekoliko navrata dosad su upozoravali da je nedopustivo formiranje ove deponije, međutim priča o njenoj izgradnji i dalje živi. Zbog toga su Tuzlaci i Lukavčani večeras odlučili izaći na protest te Vladi TK poslati upozorenje koje se odnosi na zabranu formiranja deponije.

Bio je ovo večeras još jedan pokušaj kako bi se pokrenule kantonalne vlasti i prihvatile mišljenje i zahtjeve lokalnih zajednica, građana i nevladinih organizacija. Oni traže da se iz Nacrta izmjena i dopuna Prostornog plana TK izbriše lociranje odlagališta šljake i pepela na Površinskom kopu Šićki Brod.

“Alternativne lokacije za odlagalište su već pronađene, a Elektroprivreda BiH i Termoelektrana Tuzla su u više studija ispitivale odlaganje šljake u površinskim kopovima iz kojih se dostavlja ugalj. Postoje i analize koje su radili stručnjaci i koji su proračunali koje količine se mogu odlagati i sada ostaje da se uradi ekonomija kako bi se definisalo koliko će to koštati”, rekao je za Klix.ba Denis Žiško iz tuzlanskog Centra za ekologiju i energiju.

On kaže da odlagalište šljake i pepela ne bi trebalo formirati u neposrednoj blizini jezera Šićki Brod jer ono “ubija ljude”.

“Glupost je da se odlagališta šljake lociraju u neposrednoj blizini naseljenih mjesta, posebno na način na koji se radi ovdje, odnosno bez propisnog kontrolisanja, dizanja prašine, sprečavanja prodiranja procjednih voda u podzemne i bez trovanja podzemnih voda i građana koji žive u okolini. Oni su imali tri odlagališta koja su locirali u naseljima i rezultate toga već imamo – ljudi u Divkovićima, Planama, Šićkom Brodu i Bukinju već 50 godina trpe odlagalište u svom dvorištu”, naveo je Žiško.

Ranije izgrađene deponije šljake i pepela dosad su rezultirale iseljavanjem stanovništva iz naselja koje je Žiško naveo, uz veliki porast oboljenja koja se povezuju s teškim metalima koji su prisutni u odlagalištima.

“Ukoliko bi došlo do formiranja deponije jezero Šićki Brod bi postalo otrovna bara i u njemu više ne bi bilo živog svijeta. Prosto rečeno, to je smrt za ljude i okoliš”, naglasio Žiško.

Predsjednik Udruženja Eko-sport Senad Isaković decenijama živi u tuzlanskom naselju Šićki Brod, a kako nam je kazao, mještani se godinama suočavaju s velikim problemima zbog postojećih deponija šljake i pepela.

“Ta šljačišta su veoma često znala ostati bez vode, a nanosi prašine išla bi po našim kućama. Prašina koja dolazi iz Teromelektrane također pada po zemlji koju obrađuju mještani koji se i na ovakav način truju. Ko god je živio u Šićkom Brodu zna da će danas obrisati prozore, a nekoliko sati kasnije oni će opet biti prljavi”, priča nam Isaković.

U protekla dva mjeseca u Tuzli i Lukavcu je pokrenuto potpisivanje peticije od članova raznih udruženja građana. Dosad je svoje potpise stavilo 40 predsjednika udruženja.

“Jedan dio peticije već smo poslali ombudsmenima za ljudska prava i očekujemo jedan odgovor od njih, a koji ćemo uputili nadležnom kantonalnom ministarstvu. Nakon njihovog odgovora ćemo znati dalje korake, u smislu da li ćemo praviti nove proteste ispred sjedišta Vlade TK ili nešto drugo. Mi smo 30 godina čekali, toga više nema”, naglasio je Isaković.

Nacrt izmjena i dopuna Prostornog plana TK kojim se predviđa formiranje deponije šljake i pepela iz tuzlanske Termoelektrane naišao je na oštra protivljenja lokalnih vlasti u Tuzli i Lukavcu. Tamošnja gradska vijeća već su jednoglasno izglasala odbacivanje jednog ovakvog projekta.

“Grad Tuzla je svojim Prostorim planom jasno dao do znanja šta tu želi. Do 2030. tu želimo formirati rekreacioni centar. Smatramo da je u Tuzli toliko šljačišta koja nisu dovedena do konačne rekultivacije, tako da već imamo preveliki broj zagađivača. Postoje kvalitetniji načini odlagajna šljake i pepela i mi smo predlagali u svojim primjedbama i sugestijama da se oni odlažu u završene bušotine Rudnika soli Tuzla, ali nam je odgovoreno da tu nema dovoljno podataka kako bi se prihvatilo takvo nešto u Prostornom planu TK. Ali, mi smo u sljedećem dopisu jasno predočili studije koje to preporučuju, tako da naš prijedlog nije bio na pamet”, izjavila je za Klix.ba Indira Sofić, šefica Odjeljanja za izradnu planske dokumentacije u Zavodu za urbanizam Grada Tuzla.

Sporni Nacrt izmjena i dopuna Prostornog plana TK izazvao je oštru raspravu i među članovima Savjeta koji su radili na njegovoj izradi. Članica ovog savjeta je i Sofić koja se oštro usprotivila ovom dokumentu.

“Raspava je bila veoma žestoka, a kao članica Savjeta sam izrazila i mišljenje Gradske uprave o čemu sam ranije govorila. Nama su prihvaćene samo dvije primjedbe koje predstavljaju njihove očite greške, a sve ostale su uz obrazloženje odbijene. Općina Lukavac i mi (Gradska uprava Tuzle, op.a.) smo glasali protiv”, dodala je Sofić.

Mještani lukavačkog Bistarca večeras su poručili da je područje u kojem žive već sada pogođeno raznim zagađenjima, a njihov život postao bi nepodnošljiv nakon formiranja sporne deponije.

“Procjene pokazuju da bi izgradnjom deponije šljake i pepela bilo ugroženo skoro 20.000 mještana ovog kraja. Ova deponija je opasna za zagađenje zraka, proizvest će veliku količinu suspendiranih i taložnih čestica koje sadrže teške metale. Lukavac već ima duplo veću koncentraciju suspendiranih čestica od zakonski dozvoljene, a pretpostavka je da bi se formiranjem ove deponije koncentracija najmanje za duplo uvećala”, upozorio je Jozo Tunjić, predsjednik Mjesne zajednice Bistarac Donji.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije