Građanski aktivizam u susjedstvu

Protest zbog zagađenja vazduha u Beogradu

Učesnici “Protesta za bezopasan vazduh” u organizaciji grupe građana “Eko straža” prošetali su 10. januara centralnim ulicama Beograda do zgrade Vlade Srbije, gde su predali zahteve za usvajanje mera protiv zagađenja vazduha javnosti.

Neformalna grupa građana “Eko straža” objavila je listu sa oko 20 zahteva, među kojima je osnovni zahtev Vladi da se poštuje Ustav Srbije koji, kako navode, članom 74 garantuje građanima pravo na zdravu životnu sredinu i na blagovremeno i potpuno obaveštavanje o njenom stanju.

Eko straža zatražila je da se obezbedi sistematsko, kontinuirano i transparentno praćenje svih relevantnih parametara zagađenja vazduha na celoj teritoriji Srbije, da se javnost pravovremeno i tačno informiše o zagađenosti vazduha i posledicama izloženosti, i to putem sredstava javnog informisanja i “zvaničnih kanala vlasti”.

Na listi zahteva organizatora protesta je i vraćanje na posao Milenka Jovanovića, koji je do nedavno bio načelnik Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine, a traži se i krivična odgovornost “za iznošenje netačnih i zdravstveno opasnih informacija vezanih za zagađenje vazduha”.

Prema aplikaciji za merenje kvaliteta vazduha “AirVisual”, glavni grad Srbije našao se više puta do sada među 10 najzagađenijih gradova sveta, a prekomerno zagađenje beležile su i merne stanice Agencije za zaštitu životne sredine Srbije.
Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije