Radnički protesti

PROTESTI U SARAJEVU: Radnici agencije ‘Poslovnost’ i dalje ne mogu da rade. Nemaju osiguranu slobodu kretanja i…

Radnici traže hitno sprovođenje privremene sudske mjere kojom je naloženo povlačenje zaštitara agencije Gama AA sa lica mjesta i osiguravanje slobode kretanja radnicima agencije Poslovnost.

Radnici agencije “Poslovnost”, kojima je već neko vrijeme onemogućeno da dođu do svojih kancelarija, održavaju mirni protest na dvije lokacije i to na ulazu u Općinu Centar, odnosno u parku kod Alipašine džamije od 11 do 13 sati i u ulici Džemaludina Čauševića, ispred Vlade Kantona Sarajevo u periodu od 13 do 15 sati.

Sa transparenitma u rukama stigli su pred Općinu Centar, a poručili su “Hoću da radim”, “Pravo na rad”, “SOS Sarajevo”.

Radnici traže hitno sprovođenje privremene sudske mjere kojom je naloženo povlačenje zaštitara agencije Gama AA sa lica mjesta i osiguravanje slobode kretanja radnicima agencije Poslovnost, piše Hayat.

Sudska privremena mjera donosi se u postupcima gdje se ne može očekivati brzo rješenje spora i njena funkcija je hitnost, izvršenje u roku od 24-48 sati upravo jer su posljedice njenog nesprovođenja nesagledive – poručili su iz agencije.

Na mirni protest ih je navelo to što, kako kažu, “institucije već mjesec dana nisu bile u stanju osigurati nam slobodu kretanja”, koja im je narušena prvo betonskim barikadama, a zatim i fizičkom silom, kažu oni, a prethodnih dana su do svojih kancelarija dolazili tako što su se penjali merdevinama i ulazili kroz prozor.

Betonske barikade trebala je momentalno ukloniti urbanističko-građevinska inspekcija Općine Centar budući da Brend d.o.o. ne posjeduje nikakvu dozvolu za njihovo postavljanje. Potom MUP koji mjesec dana dozvoljava da zaštitari slobodnim građanima zabranjuju kretanje.

Želimo da nam općinski načelnik, koji nam se nijednom nije obratio, objasni zašto ga ne interesuju dešavanja u njegovoj općini, tristotinjak metara od njegovog ureda, gdje je neko samovoljno odlučio ugasiti firmu od osamdesetak zaposlenih radnika – kazali su iz agencije.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije