Vijesti Za Doljanku - Inicijativa protiv izgradnje i puštanja u rad MHE Zlate, u općini Jablanica

Rasprava u FERK-u o MHE na rijeci Doljanki

U toku je rasprava u Regulatornoj komisiji za energiju u FBiH, koja treba da odredi budućnost mini-hidroelektrana na rijeci Doljanki.

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji BiH (FERK) je, u skladu sa Pravilnikom o javnim raspravama i rješavanju zahtjeva, sporova i žalbi, za danas, 12.08.2020., u Mostaru, sa početkomu 11 sati, zakazala formalnu raspravu u postupku po Zahtjevu za izdavanje dozvole za rad za proizvodnju električne energije za MHE Zlate, na rijeci Doljanki u opštini Jablanica.

U ovoj raspravi mogu sudjelovati radnici FERK-a, podnositelj zahtjeva (“EKO-VAT” d.o.o. iz Jablanice) i umješač (Udruženje građana “Za Doljanku” iz Jablanice).

Podsjećamo da su u cijelom procesu prekršene brojne procedure i zakoni od strane institucija na lokalnom, kantonalnom i federalnom nivou. Također, pred Kantonalnim sudom u Sarajevu je u toku sudski postupak preispitivanja valjanosti okolinske dozvole koju je izdalo Ministarstvo okoliša i turizma FBiH, a u međuvremenu je isteklo i Rješenje navedenog Ministarstva kojim se odobrava Studija uticaja na okoliš.

Građani Jablanice, koji se bore za zaštitu rijeke Doljanke i očuvanje prirode na području ove opštine, imaju velika očekivanja od ove rasprave u FERK-u.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije