Za sportsko-rekreacionu zonu a ne odlagalište šljake - Inicijativa protiv odlagališta šljake i pepela iz Termoelektrane u MZ Šićki Brod, Tuzla

U jezero Šićki Brod ipak se neće deponovati šljaka i pepeo iz Termoelektrane: Grad Tuzla ponudio efikasnije rješenje – šljaka iz TE Tuzla odlagat će se u rudnik Tetima

 

Da protesti i protivljenje građana ipak mogu imati efekta, pokazuje primjer iz Tuzle.

Naime, na jezeru ‘Kop’ koje se nalazi u Šićkom Brodu po odluci Grada Tuzla neće se deponovati šljaka i pepeo iz Termoelektrane Tuzla kako je to bilo ranije planirano. Gradska uprava Tuzla ponudila je alternativno rješenje Elektroprivredi BiH, a to su napušteni podzemni kanali rudnika Tetima što predstavlja najefikasnije su rješenje.

Građani koji žive u blizini Termoelektrane Tuzla također protive se i gradnji bloka 7 TE Tuzla.

Elektroprivreda BiH već dvadesetak godina planira na ovom dijelu odlagati šljaku jer su postojeći kapacitet skoro popunjeni. Mađutim, protestima i apelacijama, građani i ekološka udruženja ipak su uspjeli su sačuvati ovaj prirodni biser.

‘U ovom problemu smo devetnaest godina i mi vrlo dobro znamo kakve su namjere i koliko su ozbiljne. Sada, kad nam je premijer TK-a rekao da na ovom prostoru neće biti šljakište, mi još pratimo i sumnjamo, jer uvijek će se pojaviti neko kome je ovo atraktivna lokacija za tako opasan otpad”, kazao je za TV1 Senad Isaković, ekološki aktivista inače nastanjen u blizini Kopa na Šićkom Brodu.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović rekao je da Gradska uprava ima alternativno rješenje za deponiju šljake, a to su zapravo podzemni kanali rudnika soli Tetima.

“Na lokaciji Kop Šićki Brod smo, i po prijedlogu građana tih mjesnih zajednica, koji godinama trpe Termoelektranu, predvidjeli prostor za rekreaciju, sportske i turističke sadržaje. Elektroprivreda je počela sa analizama, to je neki, rekao bih, mali projekat. Treba cijevima transportovati pokvašenu šljaku do podzemlja rudnika Tetima. Na taj način se ne ugrožava okolina”, rekao je Imamović.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije