Građanski aktivizam u susjedstvu Nekategorisano

Srbija – Aktivistkinje grupe „Žene za promene“ pozvale građane: “Budite deo borbe protiv nasilja!”

Foto: Žarko Bogosavljević
I u BiH i u Srbiji situacija je ista - žene ubijaju, građani protestuju, a vlast sve, manje-više, ignoriše. Zbog svega toga, grupa “Žene za promene” još jednom je uputila zahtjev nadležnima da se usredsrede na spasavanje ženskih života i obuzdaju epidemiju nasilja, te prihvate inicijativu da femicid bude klasifikovan kao posebno, najteže krivično delo, (Antikorupcija)

„Mi, aktivistkinje grupe „Žene za promene“ okupljamo se peti put ove godine iz istog razloga – zbog ubistava žena u porodičnom i partnerskom nasilju.U poslednjih 40 dana ubijeno je pet žena! Sva ubistva dogodila su se u Vojvodini!“, upozorile su aktivistkinje pred malobrojnim građanima okupljenim danas na Trgu slobode u Novom Sadu, gde je u organizaciji ove ženske aktivističke grupe održan protestni skup zbog sve učestalijih i brutalnijih femicida u našoj zemlji. Poslednje u nizu ubistava, desio se pre dva dana kada je ubijena žena Ivana H. iz Stapara kod Sombora, imala je trideset devet godina, a život joj je oduzeo suprug koji je potom izvršio samoubistvo.

Realnost je, rečeno je, da žene u Srbiji stradaju u sve brutalnijem nasilju, a da efikasnog odgovora institucija nema. Žene stradaju od muškog nasilja, nevladine organizacije protestvuju, a država ćuti! Iz Vlade i nadležnih ministartava širi se samo ledena tišina i nezainteresovanost.

Zbog svega toga, grupa “Žene za promene” i ovog puta upućuje zahteve nadležnima da se usredsrede na spasavanje ženskih života i obuzdaju epidemiju nasilja, te prihvate inicijativu da femicid bude klasifikovan kao posebno, najteže krivično delo,

Flajeri deljeni tokom akcije, foto: Žarko Bogosavljević

Aktivistkinje su podsetile da je pre samo dve nedelje u Novom Sadu, na izrazito brutalan način ubijena je Gordana T. Stradala je od ruke svog supruga koji je potom pokušao da izvrši samoubistvo. U februaru je ubijena Halile T. kojoj je u Bačkom Gradištu život oduzeo suprug. Neposredno pre toga nasilnik je ubio Draganu i Nadu, čerku I majku iz Rakovca. Ubica, Draganin bivši suprug, bio je poznat institucijama i već procesuiran zbog nasilja u porodici.

„Zato pozivamo sve vas koji nas danas čujete i vidite, žene i muškarce, da budete deo borbe protiv nasilja: Podržite svaku osobu za koj znate da trpi neki oblik nasilja; Prijavite kada čujete, vidite i uočite nasilje; Ne tražite opravdanje za nasilnika; Ne umanjujte i neosporavajte čin nasilja; Istupite kada se o žrtvi šire laži i ona okrivljuje za nasilje“, poručile su aktivistkinje, koje su, potom, pošle u protestnu šetnju delivši prolaznicima u centru Novog Sada, u Zmaj Jovinoj i Dunavskoj ulici letke i flajere s natpisima, koji upozoravaju javnost na epidemiju nasilja, govore o pravima žena, osuđuju nasilje i zahtevaju hitnu pozornost i efikasno delanje sistema i državnih institucija u zaštiti žrtava i blagovremenom i oštrom sprečavanju nasilnika da počini ubistvo.

 

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije