Građanski aktivizam u susjedstvu

Srbija: Ekološki aktivisti zbog ‘Rio Tinta’ blokirali most u Beogradu

Učesnici ekološkog protesta “Ustanak za opstanak – narod protiv Rio Tinta” blokirali su danas jednu od najznačajnijih saobraćajnica u Beogradu – Brankov most tražeći od vlasti u Srbiji da “momentalno” poništi sve obaveze prema kompaniji Rio Tinto, koja u Srbiji želi otvoriti rudnik.

Blokadi je prethodio protestni skup više od 30 ekoloških organizacija održan u centru Beograda, a sa skupa je poručeno da će “ukoliko se vlast ne dozove pameti i ne ispuni zahtjeve biti blokrana cijela Srbija”.

Aktivista Pokreta “Odbranimo rijeke Stare planine” Aleksandar Jovanović istakao je da su se građani okupili da kažu “ne” onima kojima “umjesto maline i meda nude koncentrovanu sumpornu kiselinu”, pominjući kompanije Linglong, Ziđin, Rio Tinto.

Jovanović je poručio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da Srbiju “neće natapati otrovom i djecu trovati sumpor-dioksidom”.

Mještani Loznice protiv rudnika litija u dolini rijeke Jadar

U Loznici, gradu uz Drinu, odnosno bh. granicu mjesecima traju protesti protiv kompanije “Rio Tinto” i planiranog rudnika litija u dolini rijeke Jadar. Mještani tvrde da će rudnik uništiti ovu bogatu dolinu, a iz kompanije kratko odgovaraju da su odgovorni i da podržavaju s…

Glumica Svetlana Ceca Bojković istakla je da je stanje takvo da je to “crveni alarm za Srbiju”, naglasila da građani ne smiju dozvoliti da se Srbija pretvoriti “u deponiju za tuđe prljave industrije” gdje će zdravlje djece biti ugroženo, a priroda uništena i zaključila da je “profit zamijenio Boga onima koji vode Srbiju”.

Glumica Anita Mančić poručila da Srbija ne želi biti “još jedna od grešaka” kompanije Rio Tinto i da građani neće dozvoliti da se na njima uči, a “gospodi iz vlasti” je poručila da “paze”, da ih građani pomno slušaju i prate šta će uraditi.

Pri pomenu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić, ministarke energetike Zorane Mihajlović i zamjenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića okupljeni su izuzetno burno i s velikim negodovanjem reagovali.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije