Građanski aktivizam u susjedstvu

Srbija: NVO pozvale vladu i predsednika Srbije da podrže Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici

Nevladine organizacije i borci za ljudska prava savjest su srbijanskog društva i ono najbolje što ono ima. Posebno je to vidljivo u aktuelnom trenutku kada vlast Srbije i Republike Srpske, iz sebičnih interesa, proizvode kolektivnu histeriju i suprotstavljaju vlastiti narod čitavom civiliziranom svijetu. Namećući mu kolektivnu krivnju, koju niko drugi ne spominje, niti ona, osim u nacional-šovinističkim umovima i može da postoji. (Antikorupcija)

Ukupno 14 organizacija za ljudska prava iz Srbije pozvalo je (19.04.2024.) vladu i predsednika Srbije da podrže Rezoluciju Ujedinjenih nacija o Međunarodnom danu sećanja na genocid u Srebrenici

“Pozivamo vladu i predsednika Republike Srbije da podrže proglašenje 11. jula za Međunarodni dan sećanja na genocid u Srebrenici i prekinu s praksom slavljenja osuđenih ratnih zločinaca, a poricanja zločina, žrtava i presuda međunarodnih sudova. Time bi Srbija napravila odlučan korak prema pomirenju u regionu”, navel su u saopštenju za javnost.

Podsetili su da su činjenice o genocidu u Srebrenici, kao i njegova pravna kvalifikacija, potvrđene van razumne sumnje presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

Podsetili su i da je prva presuda za genocid u Srebrenici izrečena komandantu Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske Radislavu Krstiću u aprilu 2004. godine, a za genocid su osuđeni i Vujadin Popović, Ljubiša Beara, Drago Nikolić, Zdravko Tolimir, kao i tadašnji predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić i ratni komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić, koji su osuđeni na doživotni zatvor.

Poručili su da snažno podržavaju donošenje Rezolucije Ujedinjenih nacija o proglašenju 11. jula “Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici”.

Saopštenje su potpisali Fond za humanitarno pravo, Žene u crnom, Impuls Tutin, Peščanik, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Inicijativa mladih za ljudska prava, Hartefakt fond, Građanske inicijative, Komitet pravnika za ljudska prava, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Autonomni ženski centar, Centar za kulturnu dekontaminaciju i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije