Građanski aktivizam u susjedstvu

Srbija: Performans ispred ministarstva zbog sve većeg uticaja rudarskih kompanija u državi

Otpor koji su svojevremeno pružili građani Srbije, predvođeni eko aktivistima, rudarskim kompanijama koje su se spremale da otpočnu eksploataciju litijuma u ovoj zemlji i vlastima koje su tu ideju podržavale dok nisu osjetile da bi to moglo da im ugrozi pobjedu na izborima, imao je svakako uticaja i na bosanskohercegovačke aktiviste i njihovu odlučnost u suprotstavljanju geološkim istraživanjima i potencijalnom otvaranju rudnika širom zemlje. No, povlačenje vlasti, i u Srbiji u vezi Jadra i slično republičkosrpsko na Ozrenu, recimo, tek su privremena strateška povlačenja. Vlast, naime, samo čeka da pažnja i otpor stanovništva splasne, da se ljudi umore i da ih ubije beznađe, pa da "rudare" vrati u igru. U Srbiji je tu namjeru izrazio Predsjednik, početkom godine, u Davosu, a na Ozrenu je poništenje dozvole za geološka istraživanja na jednom dijelu ove planine, obesmišljeno davanjem dozvole za istraživanje na drugom, susjednom dijelu. Dodatno, u Republici Srpskoj, entitetska vlast nastoji, izmjenama zakonskih rješenja, lokalnim zajednicama oduzeti mogućnost uticaja na ova pitanja, kako bi lakše donosila odluke u interesu kompanija a ignorisala stavove građana. Jedina nada je u otporu, koji na razne načine i dalje demonstriraju i u Srbiji i u Republici Srpskoj. Jedan od tih načina je i pravljenje perfomansa - kakav je i ovaj u tekstu u nastavku - kako bi problem ostao prisutan u javnosti. No, proteste ništa ne može zamijeniti. I oni će se svakako desiti kad vlast ponovo otvoreno pokuša rudarske kompanije "uvesti u posao". (Antikorupcija)

Neformalna grupa građana “Bunt protiv izumiranja” organizovala je danas performans ispred Ministarstva rudarstva i energetike, na kom su ukazali na sve veći uticaj rudarskih kompanija u Srbiji.

Okupljeni su nosili transparente sa napisima “Priroda i voda-jedina sloboda!”, “Prosta računica: Život>litijum”, “Promena sistema ne promena motora”, “Zemlja se ne prodaje, zemlja se brani”, “Hoćemo vodu, ne litijum”.

Aktivistkinja Milica Damnjanović izjavila je FoNetu da oni “neće dozvoliti Vladi Srbije da rasproda zemlju zarad profita rudarskih kompanija”.

Postavili smo štand sa voćem na jednoj strani, a na drugoj bokal pun prljave vode da pokažemo ljudima kako je poljoprivreda bitnija od rudarenja“, rekla je Damnjanović.

Ona je naglasila da se pored štanda nalazi “simulacija osobe koja leži ‘mrtva’ na podu, zato što je izabrala litijum i rudarenje”.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije