Građanski aktivizam u susjedstvu Podsjećanja

Srbija: Graditelji male hidroelektrane dinamitom razneli stene kroz koje teče Bistrica.

U rubrici Podsjećanja, ove nedjelje objavljujemo i tužnu priču iz "susjedstva", sličnu tužnim pričama u našoj zemlji. Kad pohlepa, korupcija i glupost, trijumfuju nad interesima građana i unište neprocjenjivo i nenadoknadivo prirodno bogatstvo. Ili živote ljudi.

Na području sliva reke Vlasine do sada je izgrađeno oko četrnaest mini hidrocentrala, a trenutno se gradi treća na reci Bistrici, zbog čega je reagovala neformalna grupa „Bitka za Vlasinu“, navodeći da je priroda devastirana, da u reci nema dovoljno vode za biološki minimum, ali ono što je posebno priviklo pažnju jeste da su, tvrde, dinamitom uklonjene milenijumima brušene stene kroz koje je reka Bistrica prolazila.

Javnosti i nadležnim organima javnim pismom obratio se jedan od članova ove neformalne grupe Saša Mladeonović, rodom iz Vlasotinca, koje prenosimo u celosti:

„Kako obično biva sa poštovanjem našeg zakonodavstva u bilo kojoj životnoj sveri, zakon služi da se krši, falsifikuje ili ismejava.

I ptice znaju da iza kompletnog projekta izgradnje MHE stoji ozbiljna intersna grupa koja na brzinski način želi da dođe do novca i koja nema nikakvo poštovanje niti prema budućnosti, a još manje prema prošlosti.

Ali isto tako verujem u ostatke vašeg profesionalizma  i lično ne dozvoljavam da mi neko otima rodni prag i od njega pravi prostor za deponovanje otpada bilo kakve vrste. A naše reke postaju upravo to-otpad.

Dakle, s obrzirom da svi znate o čemu se radi, i da smo slali zvaničan dopis Opštini Vlasotince, a od građevinskog inspektora dobili odgovor koji je svojim sadržajem uvredljiv za logiku jedne odrasle osobe, ja, kao poniženi građanin ove zemlje i meštanin svoga kraja, od vas zahtevam:

  • Da se pod hitno izvrši kompletan nadzor od strane vodoprivrednog inspektora, građevinskog i inspektora zaštite životne sredine na lokaciji MHE Suknari i da se na licu mesta utvrdi pokolj koji se dešava nad rekom Bistricom, levom pritokom reke Vlasine, u ataru sela Donjeg Dejana. Da se utvrde posledice na živi svet sa osvrtom na zaštićene vrste.
  • Da se pokrene javna rasprava o štetnosti MHE na području Vlasine i produži sa moratorijumom izgradnje.
  • Da se transparentno objavi datum javne rasprave a ne kao što je dosadašnja praksa da se to radi krišom da niko ne zna.

Prilikom obilaska zatečeno je sledeće stanje:

  • Gradilište nije obeleženo, iako je građevinski inspektor u odgovoru rekao da jeste.
  • Gradilišna tabla izbledela sa neizmenjenim i nejasnim podacioma
  • Vrši se ukopavanje cevi za derivaciju u koritu reke .
  • Smatramo da je količina vode koja je namenja za biološki minimum nedovoljna i da je već napravljena ozbiljna šteta na devastaciji živog sveta.
  • Radovi se obavljaju bez uslova i mišljenja Zavoda za zaštitu prirode.

Na fotografijama dole u nizu Bistrica pre izgradnje prve elektrane. U njoj je živela i pastrmka koje danas nema više, kao ni drugih riba.

Ona mutna reka danas je Bistrica, reka koja je zbog svoje bistroće dobila ime 

Obraćam vam se jednom jedinom molbom, a to je da ne tražite razloge da se proglašavate nenadležnim i da birokratski prebacujete lopticu sa jedne kancelarije na drugu već da se uhvatite u koštac sa problemom kao što je samoorganizovana grupa građana „Bitka za Vlasinu“ to učinila.

Napominjem da u vremenu časti i obraza, ljudi bi i zbog manjih poraza na sebe dizali ruku, ali mi se zadovoljavamo da samo prestanete da se plašite i shvatite da je u pitanju život vaših potomaka koji se teraju sa rođene zemlje.

I umesto da smo godinama unazad razgovarali kako da se te reke iskoriste kroz njihovu lepotu u razvoju eko turizma ili razmišljanju o mogućnostima korišćenje obnovljivih izvora energije, mi ovde sada govorimo o golom opstanku!

A kako drugačije kada je za to potrebno znanje, a ne kvalifikacija partijskog klona ili poltrona i na uštrb sebe i svoje dece. I to ne od sada, već decenijama unazad…

I za kraj fotografija stena koje su bezumnici srušili dinamitom…“

 

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije