Radnički protesti

Štrajk u osnovnim školama Kantona Sarajevo – 17. aprila

Saudin Sivro: "Želimo, tražimo, zahtijevamo - nećemo odustati od ovog zahtjeva - da Naida Hota-Muminović ode sa ministarske funkcije i da se više ne vraća“.

Prosvjetni radnici u Kantonu Sarajevo najavili su štrajk u osnovnim školama 17. aprila. Razlog je, ističu, to što je kantonalna ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović, uprkos dogovoru prosvjetnih radnika s Vladom o vođenju socijalnog dijaloga, kako kažu, natjerala članove Vlade da glasaju za usvajanje Pedagoških standarda i normativa za osnovne škole. Taj set, tvrde, ugrožava prava prosvjetnih radnika, te tim povodom traže i ostavku resorne ministrice.

„Ono što mi tražimo u ovom trenutku jeste da Vlada KS-a stavi odluku o donošenju Pedagoških standarda za osnovnu školu van snage ili da stavi van snage sve odredbe koje su štetne za radnike. Sindikat koji ja zastupam u ovih 15 godina je donio odluku najviseg organa kojim se traži ostavka ministrice za odgoj i obrazovanje KS – ministrica je proglašena tehnološkim viškom. Želimo, tražimo, zahtijevamo – nećemo odustati od ovog zahtjeva da Naida Hota-Muminović ode sa ministarske funkcije i da se više ne vraća“, kazao je Saudin Sivro, predsjednik Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije